EU-kontor stormet av væpnede palestinere

Stormet EU-kontor på Gaza for å protestere mot Danmark. Norge er også truet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Maskerte og bevæpnede palestinere har i dag morges stormet et EU-kontor i Gaza by.

Gruppen på omlag 15 maskerte menn stormet bygget, og stengte kontorene. En av mennene oppga at aksjonen er en protest mot Danmark og Norge for publiseringen av Muhammed-tegninger i Jyllands-Posten og den kristne avisen Magazinet.

- Regjeringene i Norge og Danmark har ikke unnskyldt fornærmelsen mot muslimene, tross de fredelige protestene som har vært. Vi krever en unnskyldelse fra disse regjeringene overfor alle muslimer i verden for det de har gjort, sier en av de maskerte mennene på videoklippet.

De var bevæpnet med automatvåpen, håndgranater og panservernvåpen.

Fem av mennene tok seg inn i selve bygget, mens 10 bevæpnede menn holdt vakt utenfor for å stenge av kontorene. Ingen skal ha blitt skadet, og de forlot området etter omlag en halv time. 

Kaster ut nordmenn

Gruppen krever at Norge og Danmark beklager publiseringen av karikaturtegningene. Hvis ikke vil de slå til over hele Gazastripa, og nekte alle nordmenn og dansker opphold.

- Vi oppfordrer innbyggerne i begge disse landene om å ta vår trussel på alvor. Våre celler er klare til å slå til over hele Gaza, sier gruppen til nyhetsbyrået AP.

Al-Aqsa-brigaden har tatt på seg ansvaret for stormingen i dag morges. Den militante bevegelsen regnes som den militære fløyen til Fatah-partiet og den palestinske presidenten Mahmod Abbas.

UD avventer

Utenriksdepartementet vil foreløpig ikke uttale seg om dramatikken i Gaza i dag morges.

- Jeg vil helst ikke uttale meg om dette nå. Det må vi komme tilbake til senere, sier pressetalskninne Anne Lene Dale Sandsten til Dagbladet.no. 

Spent situasjon

Seint søndag kom meldingene fra Gazastripen om at de ytterliggående islamistiske organisasjonene Islamsk hellig Krig og al-Aqsa oppfordret nordmenn, svensker og dansker til å forlate områdene på Gazastripen. De opptrer med ulike tidsfrister på henholdsvis 48 og 72 timer.

- Vi er kjent med truslene mot nordiske borgere. Vi har vært i kontakt med to norske hjelpearbeiderne vi vet oppholder seg i området. De er på vei ut av området, sa pressetalskvinne i Utenriksdepartementet, Anne Kjersti Shaw i natt.

Fraråder reiser

Utenriksdepartementet fraråder nordmenn å reise til Gaza med mindre deres besøk er av en helt avgjørende art.

Advarslene deles ut i form av flygeblad, og kommer som en reaksjon på karikaturtegningene av profeten Muhammed som ble publisert i den danske avisa Jyllands-Posten og senere gjengitt i den norske kristenavisa Magazinet.

Karikaturtegningene har vakt avsky blant muslimske miljøer, og tidligere søndag ble det gjennomført protester mot Jyllands-Postens tegninger i de palestinske områdene på Vestbredden. Flere væpnede palestinere protesterte gjennom å sette fyr på danske flagg i byen Nablus på Gazastripen. Flere skal også ha fremmet konkrete trusler mot dansker bosatt i området.