Brexit i krisemodus:

EU krav: 440 milliarder for å forhandle videre

Fordi britene ikke blir enige, forbereder EU seg på det verste. Brussel kan være villige til å strekke ut hånd, men den vil koste London skjorta.

BREXIT: Statsminister Theresa May var meget kort og bestemt i en tale fra statsministerboligen i Downing Street nå i kveld. Video: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

440 milliarder kroner - 39 milliarder pund - skal være prisen EU er beredt til å kreve av Storbritannia for å fortsette forhandlingene etter en eventuell avtaleløs brexit.

Det opplyser kilder i EU-diplomatiet til The Guardian, som skriver at unionen nå har skrudd på krisemodusen i Brussel.

De forbereder seg på det verste, og med god grunn. Storbritannia blir ganske enkelt ikke enige med seg selv om noen verdens ting.

«Krise i fullskala»

I et møte torsdag skal EUs sjefforhandler, Michel Barnier, ha fortalt diplomatene at en avtaleløs brexit er det mest sannsynlige utfallet. Det er også det mest fryktede alternativet, for begge parter.

Det vil blant annet bety grensekontroller, som igjen vil bety at transport av varer til og fra Storbritannia vil hemmes kraftig. Det vil bety store økonomiske tap.

I et EU-notat The Guardian har fått tilgang til, heter det at unionen som følge av den nåværende situasjonen vil trappe opp sine forberedelser for en «krise i fullskala».

Etter en eventuell avtaleløs brexit forventer EU at Storbritannia vil forsøke å returnere til forhandlingsbordet raskt. Nå vet altså statsminister Theresa May og Underhuset - parlamentet i Storbritannia - hvor dyrt det vil bli.

BREXIT: Her ber Theresa May om tre måneders utsettelse for Brexit. Video: AP Vis mer

Åtte ganger nei

Seinest onsdag denne uka stemte Underhuset over åtte alternativer til Theresa Mays skilsmisseavtale med EU. Åtte ganger sa parlamentarikerne klart og tydelig «nei».

Skilsmisseavtalen dikterer hvordan EU og Storbritannia skal forholde seg til hverandre i en overgangsperiode etter brexit. Avtalen, framforhandlet mellom EU og Storbritannia, er blitt nedstemt med store marginer i to ganger allerede.

Selv ikke i eget parti - De konservative - har Theresa May støtte for avtalen. I et siste, desperat forsøk på å få avtalen gjennom, tilbød May seg onsdag å gå av som statsminister dersom de folkevalgte stemmer for avtalen.

Etter dette May-forslaget, snudde noen av de største kritikerne og signaliserte at de nå ville stemme ja til avtalen. I dag skal avtalen stemmes over på nytt.

Likevel er det langt fra sikkert at avtalen går igjennom fredag. Både det nordirske partiet DUP og flere Labour-politikere har varslet at de vil stemme mot.

ENIGHET: Theresa May og Jean-Claude Juncker er blitt enige om endringer i Brexit-avtalen. Nå appellerer hun til Underhuset, i håp om endelig å få gjennom avtalen. Video: Ap Vis mer

«Nytt» forslag

John Bercow - som har en rolle tilsvarende stortingspresidenten i Norge - har gjort det klart at det ikke er tillatt å legge samme forslag fram for avstemning på nytt og på nytt.

Men nå har regjeringen skrellet vekk en del av pakken i skilsmisseavtalen. Dermed tilfredsstilles det formelle kravet om at forslaget må være substansielt annerledes enn før.

Det som utelates fra avstemningen, er en politisk erklæring om rammene for det framtidige forholdet mellom EU og Storbritannia. Denne erklæringen er ikke bindende.

BLOMST: Etter å ha tatt opp fornærmelser fra EU-president Donald Tusk i Underhuset, får representant Peter Bone så hatten passer av speakeren. Video: Underhuset Vis mer

Hva hvis

Dersom avtalen godkjennes, flyttes datoen for britenes utgang fra EU til 22. mai. Dersom avtalen nedstemmes, slik EU forventer, vil britene få 14 dager på seg til å stemme på nytt.

29. mars er nemlig dagen brexit i utgangspunktet skulle ha funnet sted, men det er altså blitt forskjøvet til 12. april.

Skulle britene ikke bli enige med seg selv innen da, forlater Storbritannia i utgangspunktet EU denne dagen.

Det er i dette tilfellet at EU vil kreve at Storbritannia, innen 18. april, signaliserer at de er villige til å hoste opp 440 milliarder kroner for videre forhandlinger, ifølge The Guardian.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer