EU-krav: Må gi fisken homøopat-medisin

Fisk og annen sjømat må først behandles med homøopatiske preparater dersom oppdrett skal kunne klassifiseres som økologisk, krever EU.

- INGEN EFFEKT: Et utvalg homøopatiske remedier, i form av sukkerpiller. Forskning har vist at homøopatiske remedier er uten virkning, og at de heller ikke har noen plausible virkningsmekanismer - ut over placebo. Foto: Wikipedia
- INGEN EFFEKT: Et utvalg homøopatiske remedier, i form av sukkerpiller. Forskning har vist at homøopatiske remedier er uten virkning, og at de heller ikke har noen plausible virkningsmekanismer - ut over placebo. Foto: Wikipedia Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kravet går fram i en såkalt kommisjonsforordring fra EU (kravet finnes nederst på side 16). Regelverket forvaltes av Mattilsynet i Norge.

I retningslinjene heter det at «dersom det oppstår et heseproblem...kan veterinærbehandling brukes i følgende prioriterte rekkefølge:

a) Stoffer fra planter, dyr eller mineraler i en homøopatisk fortynning,
b) planter og planteekstrakter som ikke har bedøvende virkning og
c) stoffer som sporstoffer, metaller, naturlige stoffer som stimulerer immunforsvaret eller godkjente probiotika.»

Mattilsynet har selv ikke noen tro på behandlingen, men må stille seg bak det fordi EU krever det.

- Ingen effekt Retningslinjene er ikke nye, men vakte oppsikt da de ble omtalt i Klassekampen tidligere denne uka.

Der reagerer blant annet Veterinærforeningen på forslaget:

- Det er ingen vitenskapelig dokumentasjon for at homøopatiske midler har effekt mot sykdom. Som veterinærer baserer vi oss på vitenskapelig informasjon i utøvelsen av vårt yrke, sier fagsjef og veterinær Ellef Blakstad i Veterinærforeningen.

Han mener Mattilsynet burde ta ut formuleringen fra de norske reglene.

- Da har man gitt et tydelig signal til EU om at i Norge baserer vi oss faktisk på vitenskap. Og de burde være proaktive overfor EU for å på sikt få bort denne formuleringen. Det hører ikke hjemme i 2015, sier han til Klassekampen.

- Krever ikke sukkerpiller Homøopatisk medisin baserer seg på uttynning i en så stor grad at det ikke er aktive virkestoffer igjen i medisinen. Forskning har vist at homøopatiske remedier er uten virkning, og at de heller ikke har noen plausible virkningsmekanismer - ut over placebo.

Og paceboeffekten er det tvilsomt om fisken har noen nytte av.

Likevel krever altså EU - og Mattilsynet - at homøopatisk medisin skal brukes som førstelinjebehandling dersom driften skal godkjennes som økologisk.

Seniorrådgiver Monica W. Stubberud i Mattilsynet, sier at de ikke vil kreve at norske økologiske oppdrettere skal bruke homøopatpreparater til fisk

- Vi kommer ikke til å kreve at man bruker sukkerpiller til fisk. Jeg vet heller ikke om det er praktisk mulig. Vi kjenner ikke til at det er noen som bruker homøopatisk medisin i oppdrett av sjømat i dag, sier Stubberud til Dagbladet.

Hun mener at reglene åpner for å omgå det homøopatiske påbudet, når det ikke har effekt på sykdomsbehandling.

Ikke tillatt å endre - Det er et krav i økologiregelverket å behandle syke dyr og unngå lidelse. Regelverket åpner videre for bruk av veterinærlegemidler når det er nødvendig. I og med at vitenskapskomiteen for mattrygghet har slått fast at homøopatmedisiner ikke fungerer bør man bruke veterinærlegemidler, sier Stubberud.

- Er det ikke håpløst å måtte sende ut regler dere ikke tror på?

- Jo, det kan du sikkert si, men dette er en EU-forordning, og da må den tas ordrett inn i det norske regelverket. Det er ikke tillatt å endre, sier Stubberud.

Hun sier at andre land også har reagert på ordlyden i EU-forordningen.

IKKE KRAV: - Vi kommer ikke til å kreve at man bruker sukkerpiller til fisk, sier Seniorrådgiver Monica W. Stubberud i Mattilsynet. Her er fiskemerder ved Lerøy Vests matfiskanlegg ved Rongøy i Øygarden. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
IKKE KRAV: - Vi kommer ikke til å kreve at man bruker sukkerpiller til fisk, sier Seniorrådgiver Monica W. Stubberud i Mattilsynet. Her er fiskemerder ved Lerøy Vests matfiskanlegg ved Rongøy i Øygarden. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer