EU-krav: Må gi fisken homøopat-medisin

Fisk og annen sjømat må først behandles med homøopatiske preparater dersom oppdrett skal kunne klassifiseres som økologisk, krever EU.

- INGEN EFFEKT: Et utvalg homøopatiske remedier, i form av sukkerpiller. Forskning har vist at homøopatiske remedier er uten virkning, og at de heller ikke har noen plausible virkningsmekanismer - ut over placebo. Foto: Wikipedia
- INGEN EFFEKT: Et utvalg homøopatiske remedier, i form av sukkerpiller. Forskning har vist at homøopatiske remedier er uten virkning, og at de heller ikke har noen plausible virkningsmekanismer - ut over placebo. Foto: Wikipedia Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kravet går fram i en såkalt kommisjonsforordring fra EU (kravet finnes nederst på side 16). Regelverket forvaltes av Mattilsynet i Norge.

I retningslinjene heter det at «dersom det oppstår et heseproblem...kan veterinærbehandling brukes i følgende prioriterte rekkefølge:

a) Stoffer fra planter, dyr eller mineraler i en homøopatisk fortynning,b) planter og planteekstrakter som ikke har bedøvende virkning ogc) stoffer som sporstoffer, metaller, naturlige stoffer som stimulerer immunforsvaret eller godkjente probiotika.»

Mattilsynet har selv ikke noen tro på behandlingen, men må stille seg bak det fordi EU krever det.

- Ingen effekt Retningslinjene er ikke nye, men vakte oppsikt da de ble omtalt i Klassekampen tidligere denne uka.

Der reagerer blant annet Veterinærforeningen på forslaget:

- Det er ingen vitenskapelig dokumentasjon for at homøopatiske midler har effekt mot sykdom. Som veterinærer baserer vi oss på vitenskapelig informasjon i utøvelsen av vårt yrke, sier fagsjef og veterinær Ellef Blakstad i Veterinærforeningen.

Han mener Mattilsynet burde ta ut formuleringen fra de norske reglene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.