Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

EU krever full integrasjon

Mens krisa raser i euro-land, og fem land har bedt om hjelp, foreslår EU full fart mot mer integrasjon.

TENK PÅ ET TALL:  President i EU-kommisjonen Jose Manuel Barroso krever dramatisk integrasjon for å løse euro-krisa. AFP PHOTO/JOHN THYS
TENK PÅ ET TALL: President i EU-kommisjonen Jose Manuel Barroso krever dramatisk integrasjon for å løse euro-krisa. AFP PHOTO/JOHN THYS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forslaget innebærer et felles finansdepartement, som skal ha makt til å overprøve nasjonale myndigheters budsjetter.

Dramatisk kamp
Kampen for å redde euroen er nå intens. Alle er enige om at valutaen er truet, og tidsskriftet Der Spiegel har laget en beregning basert blant annet på tall fra det tyske finansdepartementet, om at hvis euroen forsvinner så vil økonomien synke med mellom 8 og 15 prosent i euro-landene.

EU-kommisjonens leder Jose Manuel Barroso sier at forslaget er et «definerende tidspunkt for europeisk integrasjon». De sentrale drivkrevtene i EU svarer på euro-krisa  med krav om dramatisk mer integrasjon.

Dukomentet slippes før et toppmøte i EU torsdag og fredag, som vil være dominert av euro-krisa og diskusjonene om hvordan den kan løses.

Solidaritet og ansvar
Større grad av monetær union vil blant annet innebære felles gjeld blant euro-landene, slik dokumentet foreslår. President i Det europeiske rådet, Herman Van Rompuy, mener det radikale forslaget vil vinne forståelse på toppmøtet som begynner torsdag.

- Dokumentet er ikke ment å være en endelig blåkopi, men jeg venter at det blir funnet en felles forståelse blant oss på veien, sier han.

Barosso sier at det grunnleggende prinsippet for dokumentet er at større solidaritet og større ansvar må gå hånd i hånd.

Forslagene fra rapporten er blant annet:

..Grenser for hvor mye gjeld hvert land kan ha

..Budsjetter kan bli underkjent hvis et land går over sine lånegrenser

..Muligheten for kollektive lån for eurosonen vil bli undersøkt

..En felles politikk for arbeidsmarked og skattlegging

Skremmende tall
Den franske, tyske, spanske og italienske finansministeren møtes på torsdag for å diskutere en sterkere union.

Det er tall som dem Der Spiegel legger fram som er riset bak speilet når ledende krefter i EU nå krever en ny runde med dramatisk integrasjon. Tallene viser at arbeidsledigheten vil øke dramatisk hvis man tvinges til å gi opp euroen, også i land som Tyskland og Finland, som nå har lav ledighet.

Et farvel til euroen vil ifølge Der Spiegels tall føre til at økonomien i løpet av to år etter euroens eventuelle fall vil krympe med 8.4 prosent i Finland, 9.2 prosent i Tyskland, og 15.4 prosent i Hellas.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media