EU krever leker til grisene

EU-bøndene har tre måneder på seg til å utstyre grisebingen. Hvis ikke, kan det vanke bot eller fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere britiske aviser gjengir i dag et nytt EU-vedtak som skal gjøre grisens hverdag i bingen bedre.

'De nye reglene fra Brussel skal gjøre grisene lykkelige og hindre at de spiser på hverandre,' skriver ærverdige Times.

Skal unngå halebiting

'Loven, som gir grisene rett til baller, dokker som lager lyd og andre leketing, gjelder i Storbritannia fra april,' forteller tabloiden The Sun.

Offisielt heter det i reglementet at grisebøndene skal gi grisene en 'miljømessig berikelse' ved å gi dem 'manipulerbart materiale'. På godt norsk betyr det at grisene skal få noe å leke med for at de skal ha det bedre. I går kom EUs landbruksdepartement med en presisering av lovteksten:

- Vi mener baller. Fotballer og basketballer, heter det i presiseringen. En talsmann legger til:

- Bøndene kan også bli nødt til å bytte baller sånn at ikke grisene blir lei av å ha de samme ballene. Forskjellige farger er nok.

Gir grisene teddybjørn

Talsmannen understreker at griser liker å rote rundt på bakken. Griser som kjeder seg, kan for eksempel bite hverandre i ørene og halen. Han sier også at EU ikke ønsker å bli sett på som et barnepikesamfunn.

Grisebonden Neville Meeker forteller The Sun at han allerede har utstyrt grisene sine med et lekefly og og en teddybjørn, men tviler på at det er nok:

- Disse lekene varer vel knapt to minutter. Jeg må vel kjøpe noen baller, sier den irriterte bonden, som ikke legger skjul på at de første leketøysinspektørene ikke kommer til å få noen varm velkomst.

- Det er Europas diktatorer som har funnet på dette, sier han.

Men bøndene må være påpasselige med å følge opp EU-vedtaket. Det kan vanke bot på 1000 pund, eller nærmere 11000 kroner, hvis lekepåbudet blir brutt. I verste fall kan bøndene bli idømt fengselsstraff og miste retten til å selge grisekjøtt fra ulykkelige griser.

Ikke lekepåbud i Norge

Men de rundt 5000 norske grisebøndene slipper å kjøpe leketøy til bingene rundt omkring i landet. Dyrehelsetilsynet har sendt et utkast til ny forskrift til Landbruksdepartementet, og her står det ingenting om leker:

- Målet er ikke å ha leketøy til grisene, men materiale i bingen som grisen kan aktivisere seg med, sier avdelingsdirektør Gunnar Hagen i Dyrehelsetilsynet.

Norske bønder må legge inn nok materiale i bingene til at grisene kan grave med trynet. Eksempler på materiale er halm, sagflis, høy og trespon, ifølge Hagen.

- Grisen har et iboende behov for å bruke trynet til å grave i jorda. Tiltaket skal redusere grisenes interesse i andre grisers hale. Det er et reelt problem i svineavlet, forklarer han.

LEKNE: Hvor fort blir grisen lei av en blå ball?