EU krever milliarder av Norge

EU-kommisjonen sår tvil om grunnlaget for EØS-avtalen. Hvis ikke Norge godtar EUs krav foran forhandlingene om utvidelse av EØS, vil Kommisjonen vurdere å avvikle avtalen, skriver Aftenposten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Norge blir møtt med krav om å yte like mye til EUs struktur- og utjevningsfond som medlemslandene. Det vil si brutto 5-6 milliarder kroner årlig, eller 30 ganger dagens EØS-kontingent.

Kommisjonen har påpekt at utvidelsen er et historisk prosjekt. Hvis EFTA-landene ikke er villige til å trekke lasset sammen med resten av Vest-Europa, er det alvorlig grunn til å vurdere om EØS-avtalen bør videreføres, ble det sagt under et møte mandag der EFTA-arbeidsgruppen i EUs ministerråd drøftet Kommisjonens forslag foran forhandlingene.

Sentrale kilder Aftenposten har vært i kontakt med, sier også at det ble stilt spørsmål ved selve grunnlaget for EØS-avtalen. EU-kommisjonen påpekte muntlig at EØS ble til som en situasjonsbestemt politisk løsning i kjølvannet av den kalde krigen. Med Finlands, Sveriges og Østerrikes inntreden i EU falt hele begrunnelsen for avtalen bort, ifølge Kommisjonen.

Mandatet for de kommende EØS-forhandlingene vil bli fastlagt under EU-toppmøtet i København i midten av desember. Først da kommer prislappen på bordet.

EFTA-landene venter nå spent på kravene EU vil legge fram.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer