KREVER FORTGANG: Ratko Mladic må utleveres til Den internasjonale krigsforbryterdomstolen for det tidligere Jugoslavia (ICTY), krever EUs utenrikspolitiske sjef Catherine Ashton. Foto: AFP PHOTO / GEORGES GOBET/SCANPIX
KREVER FORTGANG: Ratko Mladic må utleveres til Den internasjonale krigsforbryterdomstolen for det tidligere Jugoslavia (ICTY), krever EUs utenrikspolitiske sjef Catherine Ashton. Foto: AFP PHOTO / GEORGES GOBET/SCANPIXVis mer

EU krever utlevering av Mladic

Forutsetning for medlemskap i unionen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ratko Mladic må utleveres til Den internasjonale krigsforbryterdomstolen for det tidligere Jugoslavia (ICTY), krever EUs utenrikspolitiske sjef Catherine Ashton.

- Vi forventer at Ratko Mladic vil bli overført til Krigsforbryterdomstolen for det tidligere Jugoslavia uten forsinkelse. Fullt samarbeid med ICTY er fortsatt avgjørende for Serbias vei mot medlemskap i EU, sier Ashton.

Pågripelsen av Mladic er ifølge henne en viktig begivenhet for Serbia og for internasjonal rett.

Flere europeiske ledere roser Serbia for pågripelsen og gleder seg over at Mladic endelig er bak lås og slå.

- Dette er meget gode nyheter, det er en meget stor nyhet. Dette er nok et skritt mot at Serbia om ikke så lenge, blir med i EU, sier Frankrikes president Nicolas Sarkozy.

- Viktig for Europa EU-kommisjonens leder José Manuel Barroso sier at arrestasjonen av Mladic er viktig både for Europa og Serbia, og han understreker at han så sent som i forrige uke uttrykte sterk støtte for et fremtidig serbisk EU-medlemskap.

- Arrestasjonen av Ratko Mladic er derfor en meget positiv utvikling for EU, for Serbias naboer, men meste av alt for rettsordenen i Serbia. Familiene til de utallige ofrene fortjener rettferdighet, sier Barroso.

I likhet med Ashton understreker han at Mladic må overføres til ICTY i Haag, og at det fortsatt er en betingelse for EU-medlemskap at Serbia samarbeider fullt og helt med domstolen.

- Historisk Også i USA hylles pågripelsen av Mladic. Ben Rhodes, som er sikkerhetsrådgiver i Det hvite hus, sier at USA nå ser fram til en rask overføring av Mladic til Haag.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon er like fornøyd.

- Dette er en historisk dag for internasjonal rettsorden. Jeg takker den serbiske regjeringen og presidenten for innsatsen, sier Ban.

(NTB)