JOBBER FOR VEKST: EU-kommisjonens president Manuel Jose Barroso og resten av EU har i helga hatt sitt fjerde møte om finanskrisen siden oktober. Foto: Scanpix/EPA
JOBBER FOR VEKST: EU-kommisjonens president Manuel Jose Barroso og resten av EU har i helga hatt sitt fjerde møte om finanskrisen siden oktober. Foto: Scanpix/EPAVis mer

EU-krisemøte i Brussel

Vil ha felles politikk som svar på finanskrisen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EUs ledere er søndag samlet til krisemøte i Brussel i et forsøk på å fastholde en felles politikk som svar på finanskrisen.

Møtet holdes samtidig som Unionen preges av diskusjoner om proteksjonisme og frykt for at EU blir mer splittet.

- Vi ønsker ingen nye skillelinjer. Vi ønsker ikke et Europa som er splittet i nord og sør eller øst og vest, sier Tsjekkias statsminister Mirek Topolanek, som leder EUs formannskap dette halvåret.

Økonomisk jernteppe

Flere østeuropeiske land er redde for at finanskrisen skal ramme de fattigste EU-landene spesielt hardt, uten av de rikeste landene er villige til å hjelpe.

Europa kan få et nytt «jernteppe» i økonomisk forstand, advarer Ungarns statsminister Ferenc Gyurcsány, ifølge nyhetsbyrået AP.

Han vil at det settes opp et særskilt fond på opptil 190 milliarder euro for å gjenopprette tilliten og kredittverdigheten til finansmarkedene i de østlige EU-landene.

Indre marked

I utkastet til et dokument som skal diskuteres under møtet, heter det at EUs medlemsland må forplikte seg til å gjøre alt de kan for å skape økonomisk vekst i henhold til reglene for EUs felles indre marked.

«Møtet må sikre at fellesmarkedet i mest mulig grad blir brukt som en drivkraft for å støtte vekst og arbeidsplasser», heter det i dokumentet.

Teksten kan komme til å bli endret i løpet av de tre timer lange diskusjonene.

Bilfabrikker

Forberedelsene til møtet har vært preget av en bitter konflikt mellom Tsjekkia og Frankrike. Den oppsto etter at Frankrikes president Nicolas Sarkozy kritiserte franske bilprodusenter for å ha flyttet fabrikkene sine til land øst i Europa.

Tsjekkerne reagerte med å si at søndagens møte først og fremst burde dreie seg om å demme opp for proteksjonisme, mens Sarkozy fremholdt at det viktigste var å få fart på lånemarkedet mellom bankene.

Sarkozy kommer til å ha et eget møte med statsminister Topolanek i et forsøk på å bringe de to landene nærmere hverandre.

Det er fjerde gang at et EU-toppmøte tar for seg finanskrisen siden oktober.

(NTB)