EU-land får kritikk for samarbeid med CIA

Et titall EU-land høster skarp kritikk for å ha hjulpet CIA til å operere på ulovlig vis i EU.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et titall EU-land høster skarp kritikk for å ha hjulpet CIA til å operere på ulovlig vis i EU.

Det går fram av en rapport som EU-parlamentet godkjente onsdag. Rapporten er resultatet av ett års undersøkelser av påstander om at CIA skal ha stått bak hemmelig transport av fanger og drevet fangeleirer i Europa.

EU-parlamentet var splittet i synet på rapporten, men den ble til slutt godkjent av 382 representanter mot 256 som ville forkaste den. 74 parlamentarikere avsto fra å stemme.

Rapporten har ingen juridisk bindende kraft og kan ikke ilegge EU-landene noen straff. Derimot har den politisk betydning. Den bidrar til å styrke bildet av at en rekke EU-land har bidratt på en aktiv eller passiv måte til at CIA har kunnet gjennomføre ulovlige aktiviteter i Europa de siste årene. Det gjelder kidnapping, internering og transport av personer som er terrormistenkt.

- Dette er en rapport som ikke tillater noen å se en annen vei. Vi må passe på at det som har skjedd de siste fem årene, aldri vil skje igjen, sa den italienske sosialisten Claudio Fava, som var rapportør for EU-parlamentets spesialutnevnte komité for undersøkelser av CIA-påstandene.

Sverige, Italia, Polen, Tyskland og Storbritannia er blant de landene som får kritikk i EU-parlamentets rapport. Noe av kritikken mot medlemslandene ble tonet ned i sluttbehandlingen.

Kritikerne av rapporten hevder at undersøkelsene ikke har brakt fram noen klare bevis for at EU-landene har gjort noe ulovlig, og at rapporten er drevet fram av antiamerikanske krefter i parlamentet.

(NTB)