EU-land forlot rasismekonferanse i protest

Da Irans president kalte Israel rasistisk.

TALTE: Irans president Mahmoud Ahmadinejad kritiserte USA og Israel kraftig i sin tale på FNs rasismekonferanse mandag. Foto: AFP/SCANPIX
TALTE: Irans president Mahmoud Ahmadinejad kritiserte USA og Israel kraftig i sin tale på FNs rasismekonferanse mandag. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Flere delegater har forlatt FNs rasismekonferanse mens Irans president Mahmoud Ahmadinejad talte på åpningsdagen.

Delegatene fra EU var blant dem som forlot salen da Ahmadinejad kalte Israel en rasistisk regjering, ifølge CNN og nyhetsbyrået AP.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre valgte å bli sittende, ifølge NTB.

Støre tar avstandAhmadinejad kalte Israel for det «ondeste og mest rasistiske regimet» som finnes. Han kritiserte også USAs framferd i Afghanistan og Irak, og kritiserte USA for å ha forsvart det han kalte «rasistiske handlinger mot Gaza».

Samtidig mottok en smilende Ahmadinejad applaus fra flere allierte i salen.

EU-land som Finland og Frankrike skal ha forlatt salen, og Danmarks utenriksdepartement bekrefter overfor Jyllands-Posten at Danmark var blant landene som reiste seg i protest.

Rett etter Ahmadinejads tale gikk utenriksminister Støre på talerstolen, der han understreket Ahmadinejads rett til å uttrykke seg, men tok avstand fra hans uttalelser, ifølge NTB.

— Jeg tar sterkt avstand fra den forrige talerens synspunkter, sa Støre og sa at Ahmadinejad plasserte seg på siden av de andre, i strid med konferansens ånd, som «the odd man out».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer