EU-land forlot rasismekonferanse i protest

Da Irans president kalte Israel rasistisk.

TALTE: Irans president Mahmoud Ahmadinejad kritiserte USA og Israel kraftig i sin tale på FNs rasismekonferanse mandag. Foto: AFP/SCANPIX
TALTE: Irans president Mahmoud Ahmadinejad kritiserte USA og Israel kraftig i sin tale på FNs rasismekonferanse mandag. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Flere delegater har forlatt FNs rasismekonferanse mens Irans president Mahmoud Ahmadinejad talte på åpningsdagen.

Delegatene fra EU var blant dem som forlot salen da Ahmadinejad kalte Israel en rasistisk regjering, ifølge CNN og nyhetsbyrået AP.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre valgte å bli sittende, ifølge NTB.

Støre tar avstand
Ahmadinejad kalte Israel for det «ondeste og mest rasistiske regimet» som finnes. Han kritiserte også USAs framferd i Afghanistan og Irak, og kritiserte USA for å ha forsvart det han kalte «rasistiske handlinger mot Gaza».

Samtidig mottok en smilende Ahmadinejad applaus fra flere allierte i salen.

EU-land som Finland og Frankrike skal ha forlatt salen, og Danmarks utenriksdepartement bekrefter overfor Jyllands-Posten at Danmark var blant landene som reiste seg i protest.

Rett etter Ahmadinejads tale gikk utenriksminister Støre på talerstolen, der han understreket Ahmadinejads rett til å uttrykke seg, men tok avstand fra hans uttalelser, ifølge NTB.

— Jeg tar sterkt avstand fra den forrige talerens synspunkter, sa Støre og sa at Ahmadinejad plasserte seg på siden av de andre, i strid med konferansens ånd, som «the odd man out».

— Norge vil ikke akseptere at «the odd man out» kidnapper innsatsen til de mange, sa Støre.
Talen ble også forstyrret av demonstranter i salen. En av dem ropte «rasist, rasist» og kastet noe mot Ahmadinejad, som gjorde at talen ble avbrutt. Sikkerhetsvakter fikk etter hvert fjernet demonstrantene fra salen.

Boikotter
Ni har allerede boikottet konferansen før den begynte, og det var også varslet at flere land, som Storbritannia og Frankrike, ville forlate salen hvis Ahmadinejad holdt fram sine standpunkter om at sionisme må regnes som rasisme, at Holocaust er en myte og at Israel må fjernes fra kartet, ifølge NTB.

Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre er en av dem som har valgt å ikke boikotte konferansen,. Men Støre sier til NTB at han vil gi den iranske presidenten svar på tiltale hvis han «går over grensen».

- Det å forlate salen fordyper og forsterker motsetninger, sa Støre før talen, og understreker samtidig at det også for Norge går en grense for hva man vil sitte og høre på.

 FNs generalsekretær Ban Ki-moon uttrykte under åpningen skuffelse over at ikke flere av Støres kolleger var til stede.

— Jeg beklager sterkt at flere land boikotter konferansen samtidig som alle former for rasisme fortsatt eksisterer, sa Ban i åpningstalen sin.

DEMONSTRANTER: En mann i klovneparykk blir fraktet bort av vakter etter at han avbrøt Ahmadinejads tale. Foto: REUTERS/SCANPIX
DEMONSTRANTER: En mann i klovneparykk blir fraktet bort av vakter etter at han avbrøt Ahmadinejads tale. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

Dagbladet.no kommer med mer.

FNs rasismekonferanse

* Avholdes 20. til 24. april i Genève og er en oppfølging av en konferanse holdt i Durban i Sør-Afrika i 2001. Den kalles derfor Durban II.

* Møtet skal gjennomgå utviklingen og oppfølgingen av prinsipperklæringen om og aksjonsplanen for bekjempelse av diskriminering og rasisme, som ble vedtatt av 168 land i Durban.

* I 2001 forlot Israel og USA møtet fordi arabiske land ønsket at slutterklæringen skulle erklære sionismen for rasistisk. I forslaget til slutterklæring fra årets møte er eksplisitte henvisninger til Midtøsten-konflikten fjernet.

* Genève-konferansen er i tillegg omstridt fordi Irans president Mahmoud Ahmadinejad, som har reist tvil om holocaust, taler på åpningsdagen, og fordi muslimske land ønsker at også religionskritikk skal defineres som rasisme.

* Norge, Sør-Afrika, Benin, Kamerun, Nigeria, Tanzania, Portugal og Qatar stiller med utenriksminister eller viseutenriksminister.

* USA, Canada, Israel, Nederland og Australia boikotter konferansen. Sverige og Storbritannia sender kun delegater på lavere nivå, ikke ministre.
PROTESTER: Demonstranter utenfor presserommet på konferansen. Foto: Nobel Laureate Elie Wiesel (L) takes part in a demonstration outside the press REUTERS/SCANPIX
PROTESTER: Demonstranter utenfor presserommet på konferansen. Foto: Nobel Laureate Elie Wiesel (L) takes part in a demonstration outside the press REUTERS/SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer