EU-land frykter framtidige møter

GVTEBORG: De voldsomme urolighetene i Göteborg under helgens toppmøte skaper frykt i andre EU-land. Belgia, som fra 2004 av trolig blir vert for alle slike toppmøter, garanterer likevel for deltakernes sikkerhet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Guy Verhofstadt lovet søndag at politiet vil slå hardt til mot bråkmakere som forsøker å forstyrre toppmøtene i Brussel. Belgierne er mer forberedt og bedre utstyrt enn de mindre disiplinerte svenskene, sa han på en pressekonferanse i Göteborg.

Belgisk opprørspoliti med tåregass og vannkanoner må ofte gå til aksjon, ikke minst når illsinte bønder demonstrerer mot EUs landbruksministre, og er vant til å omgås med demonstranter

- Hvert år har vi i gjennomsnitt 2.500 demonstrasjoner og massemøter i Brussel, sa Verhofstadt.

Italiensk utfordring

Svenskene må tåle kjeft fra andre EU-land for at protestaksjonene i ellers fredelige Göteborg fikk utvikle seg til rene gatekamper. De italienske avisene Corriere della Sera og La Repubblica spådde søndag at toppmøtet i G8-gruppen av store industriland i Genova i juli blir en stor utfordring for landets regjering..

Italias statsminister Silvio Berlusconi medga fredag at han er redd for sikkerheten i Genova, som han mener ikke er det beste valg for et slikt møte.

- Jeg er bekymret, og det er de andre regjeringssjefene i EU også, sa Berlusconi.

Til sammen anholdt politiet nesten 1.000 personer i løpet av de dramatiske dagene i Göteborg. Justisminister Thomas Bodström ga søndag ordre om at politiets makt og myndighet til å forebygge og stanse uroligheter skal granskes av en egen komité.

Ros og ris

Göteborg-politiet får både sterk ros og hard kritikk for sin håndtering av uroen under EU-toppmøtet. Operasjonssjefen Håkan Jaldung medgir på sin side at politiets planlegging foran møtet var preget av naivitet.

- Vi har fått fantastisk støtte fra folk flest, da det ridende politi kom ned paradegaten Avenyn reiste folk seg på uteserveringene og applauderte, sier politimannen Mikael Strömberg.

Men talsmenn for EU-motstanderne malte et mørkere bilde av begivenhetene.

Anders Svensson fra paraplyorganisasjonen Göteborgsaktionen beskriver politiets storming av Schillerska Gymnaset sent lørdag kveld som «ekstrem, voldelig overreaksjon». Mange av demonstrantene, også norske, var innkvartert på denne skolen.

(NTB-Reuters-TT)