ERITREISKE FLYKTNINGER: En gruppe eritreiske flyktninger på grensa mellom Italia og Frankrike. De ble stoppet da de forsøkte å ta seg fra Italia til nabolandet. Foto: REUTERS / Eric Gaillard / NTB scanpix
ERITREISKE FLYKTNINGER: En gruppe eritreiske flyktninger på grensa mellom Italia og Frankrike. De ble stoppet da de forsøkte å ta seg fra Italia til nabolandet. Foto: REUTERS / Eric Gaillard / NTB scanpixVis mer

EU-landene er enige om å ta over 40 000 flyktninger fra Italia og Hellas

Men krangler så busta fyker om gjennomføringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Temperaturen ble høy på EU-toppmøtet torsdag kveld og natt til fredag.

Medlemslandene er enige om å flytte 40 000 syriske og eritreiske asylsøkere fra Italia og Hellas til andre land over to år. Slik ønsker EU å minske trykket på de to middelhavslandene, som tar imot mange.

Men fordelingen av de 40.000 skal skje på frivillig basis i stedet for gjennom pålagte kvoter, og dermed er gjennomføringen av tiltaket uklar. Medlemslandene skal være enige om kriteriene for fordelingen innen utgangen av juli, ifølge en felles uttalelse fra medlemslandene.

Samarbeidsland som Norge kan bli invitert med i systemet.

Sint Renzi Opphetet, er beskrivelsen av torsdagens diskusjon, som ikke var ferdig før etter klokka 2.30 på natta.

- Om dere ikke kan gå med på tallet 40 000, fortjener dere ikke å kalle dere selv europeere, utbrøt Italias statsminister Matteo Renzi under debatten.

- Om det er dette der mener med Europa, kan dere beholde det. Enten er det solidaritet, eller så kan dere slutte å kaste bort tiden min, sa han ifølge Reuters.

Mens EU-kommisjonen og landene i sør sammen med Sverige presser på for pålagte kvoter, vil land som Storbritannia, Litauen og Tsjekkia ha frivillighet.

Samtidig skal EU-president Donald Tusk være irritert på EU-kommisjonens leder Jean-Claude Juncker for fremgangsmåten og fordi han kjemper for et forslag som har splittet landene så markant.

Hykleri En svært vanskelig situasjon i Midtøsten og Nord-Afrika har ført til store flyktningstrømmer, og mange prøver å ta seg til Europa. Nesten 2000 mennesker har mistet livet i forsøket på å krysse Middelhavet til nå i år.

EU har registrert 320 000 ulovlige grensekrysninger så langt i år, opp fra 100 000 i hele 2013, opplyser en EU-tjenestemann til nyhetsbyrået DPA.

- Vi har ikke enighet om pålagte kvoter, men det er ingen unnskyldning for ikke å gjøre noe, sier Tusk.

- Solidaritet uten offer er rent hykleri, sier Tusk, men påpeker samtidig at det vil ta lang tid å finne europeisk enighet om migrasjon.

(NTB)

FORNØYD: Italias statsminister Matteo Renzi. Foto: Wiktor Dabkowski / NTB scanpix
FORNØYD: Italias statsminister Matteo Renzi. Foto: Wiktor Dabkowski / NTB scanpix Vis mer