NEI: Parlamentet gir statsminister Theresa May i oppdrag å reforhandle brexit-avtalen med EU. Det blir kontant avvist fra Brussel. Foto: Jessica Taylor / Parlamentet / AP / NTB scanpix
NEI: Parlamentet gir statsminister Theresa May i oppdrag å reforhandle brexit-avtalen med EU. Det blir kontant avvist fra Brussel. Foto: Jessica Taylor / Parlamentet / AP / NTB scanpixVis mer

EU-lederens beskjed til britene: - Kan ikke reforhandles

Tirsdag vedtok britiske parlamentarikere at de vil reforhandle deler av skilsmisseavtalen med EU. Men det spørs om de kommer noen vei.

Tirsdag var det duket fort en ny runde med avstemninger i det britiske Parlamentet.

I Underhuset fikk Theresa May mandat til å gå tilbake til EU for å forsøke å reforhandle brexit-avtalen britiske politikere tidligere har stemt ned.

Vil reforhandle «backstop»

Politikerne vedtok at landet ikke kan forlate EU uten en avtale, og at avtalen om irskegrensen, en avtale som omtales som «backstop», skal reforhandles.

May virket forholdsvis optimistisk etter avstemningen.

- Men dette har et flertall av de folkevalgte erklært at de vil støtte en brexitavtale med endringer i løsningen for irskegrensen. Det betyr at hvis vi får endret på dette og skaffet forsikringer om arbeidernes rettigheter, finnes det muligheter til å få godkjent en avtale, sa May.

«Backstop», et sikkerhetsnett, er nødløsningen dersom det ikke blir noen endelig avklaring rundt grensen mellom britiske Nord-Irland og republikken og EU-medlemmet Irland i sør.

Sikkerhetsnettet er en mekanisme som i praksis vil sørge for at grensen mellom de to landene forblir som i dag: altså at Nord-Irland i praksis forblir i tollunionen i uoverskuelig framtid, mens resten av Storbritannia forlater.

Skeptikerne til «backstop»-løsningen, blant dem statsminister May, frykter at dette knytter Storbritannia til EUs tollunion i overskuelig framtid, og nettopp derfor ønsker de å reforhandle den delen av skilsmisseavtalen.

Kan ikke reforhandles

Men ikke lenge etter at de britiske parlamentarikerne hadde vedtatt at dette punktet skal reforhandles, helte president i Europarådet, Donald Tusk, malurt i begeret.

- Utmeldingsavtalen er den beste og eneste måten å forsikre en ordnet utmelding fra EU. «Backstop» er en del av avtalen, og den ikke ikke åpen for reforhandling, sier Tusk.

EU har likevel antydet at de er åpne for «alternative løsninger», men i løpet av to års forhandlinger har man ikke klart å finne bedre løsninger enn det som ligger på bordet.

- Statsminister May vil nå komme tilbake til Brüssel og bli avvist. Underhuset må stemme over plan C i midten av februar. Og da må de stemme over plan A igjen, men med enda mer press ettersom faren for en brexit uten en avtale er stor, sier en diplomat til Reuters.

En rekke britiske aviser omtaler like fullt tirsdagens brexit som en hjemmeseier for Theresa May. Samtidig advarer de om at hun komme til å komme tomhendt tilbake fra Brüssel.

Usikker framtid

Selv om May fikk et tilsynelatende klart – om enn urealistisk – mandat er det høyst uklart hvordan, når og kanskje til og med om britene melder seg ut. Den formelle utmeldingsprosessen går sin gang og sluttdatoen er altså 29. mars, med mindre brexit blir utsatt eller stanset.

Det har vært spekulert på om britene vil be om mer tid enn de to årene som er lagt inn i artikkel 50 om utmelding, men et forslag om å tvinge fram en utsettelse ble ikke vedtatt tirsdag. Det kan komme nye forslag om dette senere, men en utsettelse må også godkjennes av de 27 gjenværende EU-medlemmene.

Det er ikke sikkert det er god stemning for dette i EU, dersom det bare betyr enda flere måneder uten å komme nærmere en løsning. I tillegg kompliseres det hele av at det er valg på EU-parlament i mai. Det skal i utgangspunktet ikke velges britiske delegater, men spørsmålet er hva spm skjer om øyriket fortsatt er medlem når valget holdes.

Utsettelse eller stans

En ny folkeavstemning er også en teoretisk mulighet, men har foreløpig ikke tilstrekkelig støtte i Parlamentet. May har også sagt at en ny avstemning «vil gjøre ubotelig skade på politikkens integritet».

Noen politikere ønsker også å «trykke på atomknappen» og avlyse hele utmeldingen, selv om det kan føre til omfattende raseri blant britene.