EU-lederne gir Irland forbehold

For å sikre et ja i høstens irske folkeavstemning om den nye Lisboa-traktaten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

For å sikre et ja i høstens irske folkeavstemning om den nye Lisboa-traktaten, vil EUs toppleder vedta et dokument som gjør det klart hva traktaten ikke handler om.

I et sjusiders dokument som det tsjekkiske EU-formannskapet legger fram på EUs toppmøte torsdag, slås det blant annet fast at traktaten ikke påvirker Irlands nøytralitet og ikke vil innføre noen ny EU-skatt.

I punkt etter punkt imøtegår dokumentet argumenter fra fjorårets irske folkeavstemning, som førte til et klart nei til traktaten og kastet EUs reformprosess ut i en dyp krise.

- Ingenting i Lisboa-traktaten fører til endringer av noe slag i noe medlemsland når det gjelder EUs kompetanse, når det gjelder skattlegging, heter det blant annet i det siste tekstutkastet som NTB har fått tilgang til.

Selve teksten vil det etter det NTB erfarer, ikke bli mye debatt om på toppmøtet, men derimot er det strid om hvor bindene erklæringen skal være. Irland ønsker en juridisk bindende status, men møter motstand fra andre land som for alt i verden vil unngå å måtte ratifisere nye tekster i sammenheng med traktaten.

Men i Irland regner man med at statsminister Brian Cowen vil ha gode kort på hånden når det gjelder å få teksten så bindene som mulig, ettersom et ja i den irske folkeavstemningen er sterkt ønsket.

- Statsministeren har en sterk hånd, siden de andre lederne er så opptatt av å møte de irske innvendingene for å få traktaten ratifisert, konstaterer en leder i The Irish Times.

(NTB)