IKKE FJELLESKJØP:Visepresident i EU-kommisjonen Maros Sefcovic har lagt fram planene for energi-unionen. Men det polske forslaget om felles innkjøp av gass er lagt til side. Foto: AFP / Scanpix / JOHN THYS
IKKE FJELLESKJØP:Visepresident i EU-kommisjonen Maros Sefcovic har lagt fram planene for energi-unionen. Men det polske forslaget om felles innkjøp av gass er lagt til side. Foto: AFP / Scanpix / JOHN THYSVis mer

EU legger felleskjøp av gass på is

Norge har vært bekymret for forslaget om felles EU-innkjøp av gass, men dette er foreløpig lagt på is.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kom fram da EU-kommisjonen onsdag la fram de første forslagene til hvordan en energiunion kan bli seende ut. Sikker og bærekraftig energi som innbyggerne har råd til, er siktemålet for EU.

I utspillet fra Kommisjonen er det polske forslaget om å samordne EU-landenes innkjøp av gass lagt på hylla.

EU-kommisjonen nøyer seg med å si at den vil vurdere muligheten for frivillig samkjøring av innkjøp av gass. Dette skal kunne skje i krisetider og når medlemsland er avhengig av én enkelt tilbyder.

EU-kommisjonen understreker samtidig at EU må holde seg innenfor både egne konkurranseregler og forpliktelsene i Verdens Handelsorganisasjon (WTO).

EU-kommisjonens visepresident Maros Sefcovic kaller dette det mest ambisiøse, europeiske energiprosjektet siden kull- og stålunionen, som i sin tid var starten på det europeiske samarbeidet.

- Dette er et prosjekt som vil integrere våre 28 europeiske energimarkeder i en energiunion, gjøre Europa mindre energiavhengig og skape den forutsigbarheten som investorer så sårt trenger for å skape jobber og vekst, sier han.

(NTB)