EU-løfte kan stoppe Jens

Går Ap inn for å søke om EU-medlemskap i neste stortingsperiode, kan Jens Stoltenberg trolig glemme regjeringsmakta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kirsten Karlsen

GARDERMOEN (Dagbladet): SV har startet et råkjør for å presse Stoltenberg til å glemme EU-saken i noen år framover. Under SVs landsstyremøte i går stilte leder Kristin Halvorsen Ap overfor følgende ultimatum:

- Dersom Ap går inn for å søke EU-medlemskap i neste stortingsperiode, vil SV si nei til et forpliktende politisk samarbeid med Ap.

Da blir det meget vanskelig for Jens Stoltenberg å ta regjeringsmakta fra Kjell Magne Bondevik og samarbeidsregjeringen.

- Dette er det opp til SVs landsmøte å avgjøre, men min mening er klar: Jeg mener SV må velge opposisjonsrollen på Stortinget dersom Ap's landsmøte går inn for å søke om EU-medlemskap i neste stortingsperiode. Dersom Ap velger å gå inn for å sende en EU-søknad, betyr det at det politiske Norge deles mellom Ap og høyrekreftene på den ene siden - og SV og Sp på den andre siden, sier Kristin Halvorsen.

Unik sjanse

Hun presiserer at det først og fremst er velgerne som avgjør de politiske konstellasjonene. Men ender stortingsvalget med et flertall som består av Ap, SV og Sp, har Norge en unik mulighet til å få en «rød-grønn» regjering.

Ifølge SV-ledelsen er det langt viktigere å få en regjeringsallianse som kan valse opp mot den skaden samarbeidsregjeringen har stelt i stand de siste åra enn å starte en ny EU-prosess.

Dette er samme argument som nei-sida i Ap bruker for å skyve spørsmålet om EU-søknad vekk fra neste stortingsperiode.

SV-ledelsen er oppmerksom på at mange SV-sympatisører faktisk ønsker norsk medlemskap, men de tror likevel disse velgerne er mer opptatt av å bytte ut Bondevik med et nytt regjeringsalternativ.

Kan glemme Sp også

SVs ledelse merker seg Ap's EU-utvalg, som åpner for å utsette EU-saken i ei tid framover. Det samme gjør Sp-leder Åslaug Haga.

- Det er positivt, for hvis Ap's landsmøte vedtar at Norge bør søke i neste stortingsperiode, kan de glemme regjeringssamarbeid med Sp, sier Haga.

PRESSES: Jens Stoltenberg.
OPPOSISJON: - SV må velge opposisjonsrollen på Stortinget dersom Ap's landsmøte går inn for å søke om EU-medlemskap, sa Kristin Halvorsen under SVs landsstyremøte i går.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer