Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

EU lover at beskyttelsestoll ikke skal ramme Norge

Statsminister Erna Solberg (H) fikk forsikringene hun var ute etter da hun møtte EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker. 

FIKK LOVNADER: Statsminister Erna Solberg fikk lovnader fra EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker om at Norge ikke vil bli rammet hvis EU innfører beskyttelsestoll på stål og aluminium. Foto: AP Photo/Virginia Mayo/NTB Scanpix
FIKK LOVNADER: Statsminister Erna Solberg fikk lovnader fra EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker om at Norge ikke vil bli rammet hvis EU innfører beskyttelsestoll på stål og aluminium. Foto: AP Photo/Virginia Mayo/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Solberg hadde én oppgave da hun besøkte Brussel tirsdag – å sikre unntak for Norge hvis EU innfører såkalt beskyttelsestoll på stål og aluminium.

Da hun møtte EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker på tampen av dagen, sa han akkurat de ordene hun hadde håpt på å høre.

- Jeg har forsikret statsministeren om at vi arbeider med en løsning for å myke opp de mulige konsekvensene dette vil kunne få for Norge, sa Juncker da de to møtte pressen sammen.

- Det vil faktisk ikke få noen konsekvenser for Norge i det hele tatt, sa han.

«Som poesi»

Lover du virkelig at det ikke kommer noen nye tollsatser på stål og aluminium for Norge? lød det smått vantro spørsmålet fra norsk presse, som i forkant var blitt fortalt at det ikke var ventet noen avklaring på spørsmålet allerede under møtet mellom Solberg og Juncker.

- Uttalelsen min var som poesi. Den taler for seg selv, svarte Juncker.

- Den var krystallklar, sa han.

Et veldig positivt budskap, tilføyde Solberg.

- Jeg mener det er veldig betryggende for alle oss som støtter EØS-avtalen, at det ligger en solidaritet i EØS som gjør at vi ikke bør innføre slike tiltak mot hverandre, sa hun.

Frykter oversvømmelse

Det EU frykter, er at utenlandske produsenter skal begynne å omdirigere varene sine til europeiske markeder fordi den nye ekstratollen på stål og aluminium i USA gjør det mindre lønnsomt å eksportere dit.

EU vurderer derfor å jekke sine egne tollsatser opp for å unngå at europeiske markeder oversvømmes av billig metall fra utlandet.

Slik beskyttelsestoll vil i utgangspunktet også ramme eksport fra Norge, men nå lover altså Juncker at det ikke skal skje.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media