- INTERESSANT: Svenskenes statsminister Fredrik Reinfeldt ankommer møtet i Europarådet i Brussel i går. EU er på desperat pengejakt. Nå er det norske oljefondet lansert som en mulig kilde til frisk kapital. Foto: AFP PHOTO/ GEORGES GOBET
- INTERESSANT: Svenskenes statsminister Fredrik Reinfeldt ankommer møtet i Europarådet i Brussel i går. EU er på desperat pengejakt. Nå er det norske oljefondet lansert som en mulig kilde til frisk kapital. Foto: AFP PHOTO/ GEORGES GOBETVis mer

EU lukter på oljefondet

EU-lederne diskuterer om det norske oljefondet kan bidra til å løse gjeldskrisen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nordmenn i Brussel spøker ofte med at oljefondet kan settes inn i å redde situasjonen i EU, skriver Adresseavisens, Bergens Tidendes og Stavanger Aftenblads felles korrespondent i byen. Nå kan det bli virkelighet.

- Både det norske oljefondet og kinesiske penger er interessante i en diskusjon om hvem som har ressurser å tilby i Europas gjeldskrise, sier Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt.

- Det føres en diskusjon om hvem som har ressurser i verden, sier han.

- Da nevnes både kinesere og oljefondet og alt mulig. Men strukturmessig er det ikke det vi diskuterer nå. Det får bli neste steg, sa Reinfeldt.

3000 milliarder I helgen har EU-lederne diskutert hvordan de kan styrke eurosonens redningsfond EFSF, også ved å utvide universet av mulige investorer.

Oljefondet, Statens pensjonsfond utland, er nesten like stort som EUs redningsfond. Oljefondet har over 3.000 milliarder kroner, rundt 388 milliarder euro, redningsfondet 440 milliarder euro.

- Stor risiko - Norge kunne nok redde ganske mye, sier professor Ola Grytten ved Norges Handelshøyskole.

- Men jeg ser ikke helt hvorfor vi skal gjøre det, med mindre det er en lukrativ investering. Da må det stilles store garantier til veie. Jeg tror det er stor fare for tap, sier han.

(NTB)