FRANSKE SOLDATER: Frankrike avslutter i dag sin militære operasjon i Mali. Foto: REUTERS/Joe Penney/NTB Scanpix
FRANSKE SOLDATER: Frankrike avslutter i dag sin militære operasjon i Mali. Foto: REUTERS/Joe Penney/NTB ScanpixVis mer

- EU må bli lenge i Mali

Sier EUs antiterrorsjef.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Europeiske land må belage seg på langvarig tilstedeværelse i Mali, tror EUs antiterrorsjef.

Gilles de Kerchove tror ikke problemene i Mali vil være løst når Frankrike en dag avslutter sin militæroperasjon i landet.

- Aktiv rolle EU må også gi økonomisk bistand og hjelpe til med å bygge opp den maliske rettsstaten. I tillegg trenger det afrikanske landet hjelp til å gjenopprette et sivilt styre, understreker antiterrorsjefen.

- EU vil spille en aktiv rolle i mange år, sier De Kerchove, som mener Unionen er godt skikket til å møte sikkerhets- og utviklingsutfordringene i Mali.

Han anslår at de væpnede islamistiske gruppene i Nord-Mali har om lag 3000 medlemmer. Men av disse er trolig bare mellom 500 og 1000 høyt motiverte islamister som er «rede til å dø».

Opprør Resten antas å ha sluttet seg til opprøret på grunn av lokale problemer eller fordi de håper å tjene penger. Disse vil mest sannsynlig pakke sammen og dra hjem hvis de møter sterk militær motstand, tror antiterrorsjefen.

De Kerchove advarer imidlertid om at islamistene som velger å fortsette kampen, trolig vil være svært godt utstyrt med våpen.

(NTB)

ANTITERRORSJEF: EUs antiterrorsjef Gulles de Kerchove tror at EU må bli lenge i Mali. Foto: AP Photo/Thierry Charlier/NTBScanpix
ANTITERRORSJEF: EUs antiterrorsjef Gulles de Kerchove tror at EU må bli lenge i Mali. Foto: AP Photo/Thierry Charlier/NTBScanpix Vis mer