EU med nytt Hellas-forslag mandag

EUs økonomikommissær Pierre Moscovici sier det vil bli lagt fram et nytt forslag til en avtale med Hellas mandag for å unngå en gresk konkurs.

VENTER: Grekere, mange av dem pensjonister uten minibankkort, samles utenfor en bankfillial i Aten i dag tidlig. Hellas har innført kapitalkontroll og stenging av banker for å unngå økonomisk kollaps. Foto: EPA/ORESTIS PANAGIOTOU
VENTER: Grekere, mange av dem pensjonister uten minibankkort, samles utenfor en bankfillial i Aten i dag tidlig. Hellas har innført kapitalkontroll og stenging av banker for å unngå økonomisk kollaps. Foto: EPA/ORESTIS PANAGIOTOU Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): Moscovici la til at det «fortsatt er rom for forhandlinger».

Før forhandlingene mellom Hellas og kreditorene i EU og IMF strandet fredag, var det siste tilbudet en fem måneders forlengelse av det enorme låneprogrammet.

Hellas' statsminister Alexis Tsipras avviste da vilkårene om reformer i arbeidsmarked, pensjonssystem og momsregime som et forsøk på å «nedverdige et helt folk».

Hellas har innført kapitalkontroll, og greske banker holder stengt i hele denne uka.

Både butikkhyllene og minibankene tømmes i raskt tempo. Så mange som 60 prosent av landets minibanker ble meldt tomme i går.

Tirsdag forfaller også låneavdraget til Pengefondet (IMF), som igjen betyr at Hellas på papiret er konkurs. Ingen vet hva som da vil skje.

Euroen svekkes Euroen svekket seg i dag i takt med økende frykt for at Hellas tirsdag går konkurs. Euroen falt mandag drøyt 2 prosent mot dollaren og ble i løpet av mandag morgen handlet for 1,0955 dollar - det laveste på om lag fire uker.

Mot japanske yen svekket euroen seg med mer enn 3 prosent (133,80 yen), det laveste på fem uker. Europen svekket seg også mot det britiske pundet, og ble handlet for 0,6988 pund - det laveste på over sju år.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer