EU med nytt Hellas-forslag mandag

EUs økonomikommissær Pierre Moscovici sier det vil bli lagt fram et nytt forslag til en avtale med Hellas mandag for å unngå en gresk konkurs.

<strong>VENTER:</strong> Grekere, mange av dem pensjonister uten minibankkort, samles utenfor en bankfillial i Aten i dag tidlig. Hellas har innført kapitalkontroll og stenging av banker for å unngå økonomisk kollaps. Foto: EPA/ORESTIS PANAGIOTOU
VENTER: Grekere, mange av dem pensjonister uten minibankkort, samles utenfor en bankfillial i Aten i dag tidlig. Hellas har innført kapitalkontroll og stenging av banker for å unngå økonomisk kollaps. Foto: EPA/ORESTIS PANAGIOTOU Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): Moscovici la til at det «fortsatt er rom for forhandlinger».

Før forhandlingene mellom Hellas og kreditorene i EU og IMF strandet fredag, var det siste tilbudet en fem måneders forlengelse av det enorme låneprogrammet.

Hellas' statsminister Alexis Tsipras avviste da vilkårene om reformer i arbeidsmarked, pensjonssystem og momsregime som et forsøk på å «nedverdige et helt folk».

Hellas har innført kapitalkontroll, og greske banker holder stengt i hele denne uka.

Både butikkhyllene og minibankene tømmes i raskt tempo. Så mange som 60 prosent av landets minibanker ble meldt tomme i går.

Tirsdag forfaller også låneavdraget til Pengefondet (IMF), som igjen betyr at Hellas på papiret er konkurs. Ingen vet hva som da vil skje.

Euroen svekkes Euroen svekket seg i dag i takt med økende frykt for at Hellas tirsdag går konkurs. Euroen falt mandag drøyt 2 prosent mot dollaren og ble i løpet av mandag morgen handlet for 1,0955 dollar - det laveste på om lag fire uker.

Mot japanske yen svekket euroen seg med mer enn 3 prosent (133,80 yen), det laveste på fem uker. Europen svekket seg også mot det britiske pundet, og ble handlet for 0,6988 pund - det laveste på over sju år.

Tomt på Sola Krisa i Hellas har fått følger også for minibanker her i Norge:

Minibankene på Stavanger lufthavn Sola var tomme for euro mandag morgen. Euro for to millioner kroner er blitt tatt ut siden fredag av reiseklare rogalendinger.

- Vi har rett og slett blitt tatt på senga av Hellas-effekten, sier Thor-Christian Haugland i SR-Bank til NRK.

På Gardermoen opplever de også minibankrush fra Hellas-turistene, men her har de vært forberedt.

- Vi har vært forberedt på dette, så vi går ikke tom med det første, sier kommunikasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø i DNB til NTB.

Han forteller om kunder som tar ut store bunker med penger, mange opp til maksgrensa på 9.900 kroner per person. Banken anbefaler kunder å ta ut nok penger til hele oppholdet.

Børsen stenges Børsene i Europa stuper også som følge av usikkerheten rundt Hellas. Det gjelder også Oslo børs. Etter få minutters handel står hovedindeksen i 625,86, ned 2,60 prosent.

Mandag morgen kommer det også melding om at Aten-børsen stenger fram til 7. juli, skriver NTB.

Grekerne har i helga stått i kø for å ta ut penger av landets minibanker. Mandag er bankuttak begrenset til 60 euro — rundt 520 kroner - per person.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer