EU mener importforbudet er ulovlig

EU-kommisjonen reagerer mot det norske vedtaket om å forby import av dyr, kjøtt og melkeprodukter fra hele EU. Svenskene er heller ikke blide. Men foreløpig slipper vi sanksjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU-kommisjonens talskvinne Beate Gminder mener forbudet er et brudd på veterinæravtalen mellom EU og Norge, melder NTB. Gminder sier til NTB at veterinæravtalen mellom Norge og EU tar til orde for at alle landene i EØS-området (EU-land pluss EØS-landene) skal ta regionale hensyn i vurdering av risiko for å bli rammet av en sykdom - i dette tilfellet munn- og klovsyke.

Det betyr ifølge kommisjonen at det ikke er grunnlag for å innføre importstans for andre land enn Frankrike og Storbritannia, noe EU selv har gjort på eksportsiden.

Norge er til nå det eneste av de 18 EØS-landene som har innført et forbud som gjelder import fra hele EU.

- Norge skal ikke gjennomføre andre tiltak enn det EU-landene gjennomfører, sier Gminder.

Veterinæravtalen mellom Norge og EU - og som er en del av EØS-avtalen - innebærer blant annet felles hygiene- og kontrollbestemmelser i hele området.

- Dere er jo så godt som EU-medlemmer på dette området, sier Gminder. Hun tror likevel ikke at EU vil komme med sanksjoner mot Norge på grunn av importforbudet.

- Nei, det er altfor tidlig å si noe sånt. Først må vi se hvordan situasjonen utvikler seg. Men det er ingen munn- og klovsykeepidemi i Europa, sier Gminder til Dagbladet.no.

Gminder reagerte på vegne av EU-kommisjonen tidligere onsdag mot USA og Canadas beslutning om å forby all dyre- og kjøttimport fra alle EU-landene.

- Dere overdriver

- Det låter litt overdrevent, sier veterinærinspektør i det svenske smittevernet, Bengt Larsson, om det norske importforbudet.

Sveriges jordbruksminister Margareta Winberg sier at hun forstår den norske regjeringen ut ifra at den har vært under hardt press fra norsk opinion for å innføre et totalforbud.

- Men jeg er ikke enig i den vitenskapelige argumentasjonen for å innføre forbudet, sier hun.

Hun sier at importforbudet er en stor sak for Sverige på grunn av omfanget av grensehandelen.

- Men svensk kjøtt er trygt, sier Winberg.

Sveriges jordbruksminister sier at hun mener at Norge tar litt «hardt i».

Fred Olsson som driver Ica i Charlottenberg, rett over grensen til Norge, ringte direkte til norske aviser da han ble kjent med forbudet.

- Jeg skulle ha annonse torsdag om billig svinekjøtt. Nå blir det annonse om kyllingkjøtt i stedet, sier han.

Men mye tyder på at han bør annonsere med kylling i svenske aviser også. I en avstemning på Aftonbladets hjemmesider, sier nemlig 86 prosent av leserne at også Sverige burde stenge grensene mot all mat fra Europa.

Tollkø langt inn i Sverige

Køen på grenseovergangen ved Svinesund gikk onsdag kveld langt inn i Sverige.

Etter at importforbudet ble innført onsdag klokka 16 ble hver eneste bil vinket til siden, men ikke alle blir kontrollert like grundig.

- Vi vinker inn alle biler til kontroll, og snakker med føreren og passasjerene. Utfra dette vurderer vi om vi skal gjennomsøke bilen eller ikke. Hvor grundig kontrollen blir, avhenger av hvor de reisende kommer fra og hva de har handlet med seg. Noen vil merke at kontrollen er meget grundig, sier seksjonsleder Hans Knutsen i Østfold tolldistrikt til NRK.

Medbrakte varer blir beslaglagt av tollerne og ødelagt.

Tollerne har nok å kontrollere. Det er 68 grenseoverganger til Norge. Hver uke kommer det 1267 fly fra utlandet, 103 ferger, 57 tog og 91.000 biler. Totalt kommer det 375.000 reisende inn til landet hver eneste uke.

Dagbladet.no/NTB

REAGERER: EU-kommisjonens talskvinne, Beate Gminder, mener det norske vedtaket om å stenge for all matimport strider mot inngåtte avtaler.