EU misfornøyd med Norge

Norge forlenger importforbudet mot kjøtt- og melkeprodukter fra EU. Men svenskehandelen kan bli gjenåpnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge forlenger forbudet mot import av klovdyr og klovdyrprodukter fra EU med inntil tre uker, opplyser landbruksministeren.

EU-kommisjonen beklager forlengelsen av importforbudet, selv om Norge lover å vurdere lettelser for land med minimal risiko for munn- og klovsykesmitte.

- Ettersom Norge og EU har en klar kontrakt gjennom EØS-avtalen til å følge fellesskapets (EU) regler, beklager vi denne forlengelsen og at den gjelder alle EU-land, sier talskvinne Beater Gminder i EU-kommisjonen til NTB.

Gminder sier at EU-kommisjonen oppfordrer Norge til så snart som mulig å anvende det samme prinsippet som EU for tiltak mot munn- og klovsyke.

Svenskehandel gjenåpner?

Selv om Norge har forlenget forbudet mot import av klovdyr og klovdyrprodukter fra EU og EFTA med inntil tre uker, så kan forbudet i forhold til enkelte land i denne perioden bli opphevet, opplyser landbruksministeren.

Det gjelder land der det ikke er påvist smitte, som Danmark, Sverige, Finland, Østerrike og EØS-landet Island.

–Håpet er at vi så snart som mulig kan oppheve forbudet i forhold til visse land og få gjenopprettet normale handelsforbindelser med dem, sier Hanssen.

Det er fagmyndighetene i Norge som skal foreta den løpende vurderingen av situasjonen og eventuelt anbefale at forbudet blir opphevet.

Bedre oversikt

Grunnen til at Norge åpner for en tillemping av det generelle forbudet, er at fagmyndighetene i EU og i Norge nå har en bedre oversikt over smittesituasjonen i EU-området.

De mener at smitten på kontinentet kan spores tilbake til en gård i Frankrike, og at sykdommen har spredd seg derfra.

Dyrene på den franske gården er man sikker på er blitt smittet gjennom import av dyr fra Storbritannia, opplyser direktør Bjørn Næss ved Veterinærinstituttet i Oslo.

–Vi fikk en del informasjoner om smittespredningen på møtet med EUs veterinærkomité tirsdag. Men vi trenger mer informasjon, og det blir viktig for oss å kvalitetssikre informasjoner om munn- og klovsyken i tiden framover, sier Næss.

Usikkerhet

Både Næss og landbruksministeren understreker at det har vært mye usikre informasjoner om sykdommen som er gitt av fagmyndighetene i EU.

–Vi har vært usikre på hvor på kontinentet smittede britiske dyr er havnet, sier Hanssen.

–Men vi er sikker på at smitten fra Storbritannia og smittespredningen videre i EU er skjedd via levende dyr og ikke via kjøttvarer. Det er ingen tvil om at vi har en bedre oversikt over situasjonen nå enn tidligere, sier Næss.

Landbruksministeren sier det likevel ikke er grunn til å slappe av når det gjelder forbudet, og han ber om fortsatt støtte fra befolkningen når det gjelder å overholde det.

–Vi har opplevd en veldig lojal oppslutning fra den norske befolkningen i de to ukene forbudet har vart inntil nå, og jeg håper at denne lojaliteten fortsetter, sier Hanssen.

Vaksinering

Selv om det ser ut som om man er i ferd med å få oversikt over sykdommen på kontinentet, er situasjonen åpenbart ute av kontroll i Storbritannia.

Forholdene der er så prekære at EUs veterinærkomité har sagt at Storbritannia kan begynne å vaksinere dyr. Og det er ingen lett beslutning å ta fordi det i tilfelle vil bety at britisk landbruk ikke kan selge kjøtt på EU-markedet på mange år.

Det vil være et alvorlig slag mot det sterkt eksportrettede landbruket, påpeker landbruksminister Bjarne Håkon Hanssen.

(NTB)

KØSLUTT?Importforbudet ga lange køer ved Svinesund da det ble innført uten forvarsel for to uker siden.