Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

EU møtes etter valget

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tjuefem stats- og regjeringssjefer er samlet i to dager i Brussel for å drøfte tiltak som skal hindre at den

økonomiske veksten i Europa sakker enda mer akterut i forhold til USA og Asia. For fem år siden vedtok EU på sitt toppmøte i Lisboa en plan som i løpet av ti år skulle sikre at EU-landene fremdeles kunne konkurrere med USA og landene i Asia. Halvveis i perioden drøfter toppmøtet en rapport som slår fast at de økonomiske målene ikke blir nådd.

Men selv om nye økonomiske tiltak er møtets offisielle agenda og formål, er toppmøtet det første i EU etter at president George W. Bush vant valget i USA. Det bestemmer den mest aktuelle og viktigste dagsorden for samtalene i og rundt møtet.

Gratulasjonene til president Bush umiddelbart etter at valgseieren var klar, inneholdt forsonende budskap fra både Frankrikes Jacques Chirac og Tysklands Gerhard Schröder. Gratulasjonene fra USAs allierte i Irak med Storbritannias Tony Blair i spissen inneholdt forsikringer om fortsatt støtte og samarbeid i Irak. Italias Silvio Berlusconi lovet å holde sine tre tusen soldater i landet så lenge Iraks midlertidige regjering ønsker.

I dag kommer Iraks midlertidige statsminister Allawi til Brussel. Der vil han få vite at EU inviterer til et

begrenset samarbeid om utviklingen av et nytt rettsvesen i Irak. Signalene om vilje til økt samarbeid med Irak blir særlig understreket for å formidle vilje til å bilegge eldre konflikter med USA, nå som president Bush er gjenvalgt.

Foreløpig er dette kosmetikk. Det vil ta lengre tid å avklare hva som blir den viktigste utviklingslinjen i

forholdet mellom USA og Europa i de neste fire åra med George W. Bush i Det hvite hus. Optimismen og velviljen som er blitt uttrykt mellom partene i forbindelse med valget, er først og fremst profesjonelt diplomati. EU-lederne har lagt merke til uttalelsene fra visepresident Dick Cheney om at valgseieren er et mandat til å holde stø kurs fra den første til den andre av presidentens valgperioder. I samtalene i Brussel starter EU-lederne drøftingene av konsekvensene. De gir ikke grunn til så stor optimisme.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media