EU-motstaden øker kraftig

Motstanden mot norsk medlemskap i EU øker. Nå mener 46 prosent av velgerne at Norge ikke bør bli medlem av EU, mens 33 prosent mener vi bør bli medlem. 21 prosent har ikke tatt standpunkt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det viser en meningsmåling MMI har gjort for Dagbladet og NRK i forrige uke. Ja-siden hadde et forsprang til i august, men er nå definitivt passert av EU-motstanderne. EU-tilhengernes eneste trøst kan være at det denne måneden er blitt noen flere tvilere enn sist.

Danmark

Den mest sannsynlige forklaringen på Nei-sidens store framgang må være smitteeffekten fra den danske euro-avstemningen. Dette har også skjedd før. Da danskene sa nei til Maastricht-traktaten i 1992, fikk EU-motstanderne her hjemme for alvor vind i seilene.

Partiene

Det er nå EU-flertall bare blant Arbeiderpartiets og Høyres velgere. I landets største parti, Fremskrittspartiet, er nå EU-motstanderne i flertall. Tidligere har Hagens parti enten hatt en liten overvekt av ja-folk eller det har vært splittet på midten.

Utenom Oslo er det nei-flertall i samtlige landsdeler. Blant kvinnene er det et betydelig nei-flertall, og denne gangen er det også en liten overvekt blant de mannlige velgerne som mener vi ikke bør bli medlem av EU.

Målingen er gjort blant 927 velgere i tidsrommet 9.-12. oktober.