BANKREDNING: Den økonomiske kommissæren i EU, finske Olli Rehn, snakker med den irske finansministeren, Michael Noonan, under møtet mellom finansministrene i euro-området i Brussel. De drøfter en bank-union og hvordan man skal avvikle banker som går over ende og sikre de små innskyternes sparepenger. Foto: REUTERS / Scanpix / Francois Lenoir
BANKREDNING: Den økonomiske kommissæren i EU, finske Olli Rehn, snakker med den irske finansministeren, Michael Noonan, under møtet mellom finansministrene i euro-området i Brussel. De drøfter en bank-union og hvordan man skal avvikle banker som går over ende og sikre de små innskyternes sparepenger. Foto: REUTERS / Scanpix / Francois LenoirVis mer

EU nærmer seg komplisert bankunion

Viktige hindre er forsert på veien mot en bankunion for euro-landene. Men resultatet kan bli komplisert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag samlet EUs finansministre seg for å diskutere kompromissløsninger for en bankunion, som skal kunne forhindre nye bankkriser i valuta-samarbeidet. Etter en viktig enighet natta før blant finansministrene i euro-området, nærmer Unionen seg en løsning.

- Det er bra om vi får en løsning på plass og en bankunion. Men dette ser ut til å bli en komplisert bankunion, sier Sveriges finansminister, Anders Borg.

Vanskelig å veta
EU-lederne er i ferd med å få plass regler for hvordan banker i nød skal håndteres. Men det man kan ende opp med, er en så omfattende prosess med så mange involverte at det kan ta dager og til og med uker å få tatt en avgjørelse om en banks videre drift eller nedleggelse.

- Jeg er bekymret for at beslutningsprosessen kan bli for kompleks, har Mario Draghi, sjefen for Euro-banken uttalt tidligere.

- Disse tingene må gjøres umiddelbart, mener han.

Betale selv Det er uansett viktige og store endringer EU nærmer seg i forsøket på å få bedre kontroll over banksektoren i de 17 euro-landene.

Etter en lang debatt ble finansministrene i eurosonen natt til onsdag enige om hvordan bankene sjøl skal finansiere redningsaksjoner eller avvikling av banker i nød.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bankene skal sette av penger i et fond, som i løpet av ti år skal vokse til rundt 5 milliarder euro. Men dersom fondet ikke blir tilstrekkelig stort, skal myndighetene kunne trekke mer penger ut av bankene gjennom ulike avgifter. Dersom heller ikke det er nok, skal offentlige midler kunne pumpes inn i fondet, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Seier for Tyskland Dersom ei regjering ikke har tilstrekkelig penger til å avvikle en bank, skal den kunne låne penger fra euro-samarbeidets redningsfond, ESM, som Spania måtte gjørde i 2012 for å bistå landets krise-rammede banker.

Enigheten blir sett på som en seier for Tyskland, ifølge Reuters. Landet har i det lengste jobbet imot en avtale der landene i euro-området skulle dele på kostnadene for å avvikle banker i andre land.

Innskuddsgarantien Innskuddsgarantien er del av rammeverket i en bankunion. I forkant av finansministrenes møte tirsdag ble EU-parlamentet enig med EU-landene om finansieringen av en garanti som skal gjelde hele EØS-området.

Den nye garantien betyr at bankkunder er sikret å få igjen 100 000 euro av innskuddene sine dersom en bank går over ende. Kompromisset går ut på at det er bankene sjøl som skal finansiere dette gjennom fondet som de skal sette av penger til.

Norge har i årevis kjempet for å beholde et høyere nivå på innskuddsgarantien, som er på to millioner kroner. Den kampen ser nå ut til å være tapt, og Erna Solbergs regjering jobber nå for så lange overgangsordninger som mulig.

(NTB)