Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

EU: Norske elbiler er for stille

Norske elbiler må bråke mer. Det har EU bestemt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge er som følge av EØS-avtalen pliktig til å implementere den nye EU-regelen, noe som ifølge Vegdirektoratet vil skje i løpet av to til fem måneder, melder NRK.

I april vedtok EU at elbiler og andre stillegående kjøretøy må ha et lydvarslingssystem (AVAS). Lydsystemet skal lage lyd fra kjøretøyet blir startet opp og fram til det kommer opp i en hastighet på 20 kilometer i timen, samt når det rygger. Dette for å hindre ulykker og for å gjøre myke trafikanter mer oppmerksomme på elbiler og hybridbiler.

Norges Blindeforbund mener dette er en god nyhet.

- Det er veldig mange av oss blinde og svaksynte som nå puster lettet ut over at det i framtiden vil være mulig å bevege seg trygt i trafikken, sier assisterende generalsekretær Arnt Holte.

Norsk forening mot støy er derimot ikke like fornøyd.

- Lyd på stillegående kjøretøy er en dårlig og forhastet løsning på problemet. Vi vil heller at elbilsjåføren blir varslet om myke trafikanter i nærheten, og ikke omvendt. Slike sensorsystemer er under utvikling, sier Ulf Winther i foreningen.

Etter all sannsynlighet vil varslingslyd for elbiler bli en realitet fra 2019. Hva slags lyd det er snakk om, er ikke kjent.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling