Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump og Parisavtalen:

EU og Kina bekrefter sin forpliktelse overfor Paris-avtalen - uansett hva USA gjør

Stormakter står fast ved klimaavtalen.

FØLGER IKKE USA: Hvis USA gjør alvor av å melde seg ut av Paris-avtalen om klimatiltak, kommer ikke EU og Tyskland til å følge etter, ifølge de siste meldingene. Her er Kinas president Xi Jinping i samtale med statsminister Erna Solberg under et møte nylig. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FØLGER IKKE USA: Hvis USA gjør alvor av å melde seg ut av Paris-avtalen om klimatiltak, kommer ikke EU og Tyskland til å følge etter, ifølge de siste meldingene. Her er Kinas president Xi Jinping i samtale med statsminister Erna Solberg under et møte nylig. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nyhetsbyrået AP skriver nå at EU og Kina bekrefter sin forpliktelse over for Paris-avtalen - uansett hva USA gjør.

Kilden til dette er en høystående EU-funksjonær. Han sier også at EU og Kina vil detaljere hvordan de skal møte sine forpliktelser etter avtalen, i Brüssel på fredag.

Trump-exit forventes

Nyheten omfattes av stor interesse, fordi USAs president Donald Trump har truet med å trekke USA ut av Paris-avtalen om klimatiltak.

Trumps beslutning ventes å være nært forestående, og nettstedet Axios meldte tidligere i dag at han kom til å trekke USA ut. Det samme meldte flere andre medier.

At Trump forventes å trekke USA ut har ifølge AP også blitt bekreftet av en representant for Det hvite hus. Representanten tok likevel forbehold om at Trumps beslutning ikke behøver være endelig.

Trump selv har ikke gjort noe for å dempe spenningen. I en tweet sendt ut tidlig i ettermiddag norsk tid skriver han følgende:

«Jeg kommer til å annonsere min beslutning om Paris-avtalen i løpet av de neste få dagene. MAKE AMERICA GREAT AGAIN!»

VERDEN PÅ PINEBENKEN: «Jeg kommer til å annonsere min beslutning om Paris-avtalen i løpet av de neste få dagene. MAKE AMERICA GREAT AGAIN!», skriver USAs president Donald Trump i en tweet i dag. Foto: Scanpix/AP/Susan Walsh
VERDEN PÅ PINEBENKEN: «Jeg kommer til å annonsere min beslutning om Paris-avtalen i løpet av de neste få dagene. MAKE AMERICA GREAT AGAIN!», skriver USAs president Donald Trump i en tweet i dag. Foto: Scanpix/AP/Susan Walsh Vis mer

Støre bekymret

En uttreden av Paris-avtalen vil være i tråd med Donald Trumps løfter under valgkampen.

I andre deler av verden har dette vakt stor bekymring, fordi arbeidet mot klimaendringer svekkes betraktelig hvis ikke USA deltar.

- Uten USA vil det internasjonale klimaarbeidet bli svekket, sa Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre til NTB tidligere i dag.

- Det er beklagelig hvis president Trump trekker USA ut av Parisavtalen - den første bindende klimaavtalen med reell global deltakelse fra alle land, sa Støre også.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media