EU og NATO i krisemøte om Makedonia

EU og NATO holder mandag felles møter for å vurdere tiltak mot krigshandlingene i Makedonia. Det er ennå uklart hvilke tiltak som skal til for å stenge grensen mellom Kosovo og Makedonia for albansk gerilja.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Makedonias utenriksminister Srdjan Kerim hadde mandag morgen et kort møte med den såkalte EU-troikaen, bestående av Sveriges utenriksminister Anna Lindh, EUs utenrikspolitiske koordinator Javier Solana og EU-kommissær for utenrikssaker Chris Patten.

Kerim kom nok en oppfordring til det internasjonale samfunnet om å sørge for bedre overvåking og sikring av grensen mellom Kosovo og Makedonia for å hindre angrep på makedonsk side fra kosovoalbansk gerilja. Det var natt til mandag nye harde kamper rundt byen Tetovo.

Kerim ba spesielt tyske og amerikanske styrker om «å være mer aktiv i forsøkene på å stenge grensen».

- Dette er et legitimt krav, sa Kerim.

Hvor alvorlig?

Situasjonen i Makedonia toppet dagsorden til EUs utenriksministere som møttes i Brussel mandag. Alvoret ble underbygd av at Anna Lindh inviterte NATOs generalsekretær George Robertson til EU-hovedkvarteret for å ta del i diskusjonene om nye tiltak for å stoppe det enkelte hevder er begynnelsen på en ny etnisk konflikt på Balkan.

Det er fremdeles delte meninger om hvor alvorlig situasjonen i Makedonia egentlig er. FNs utesending Carl Bildt kom i helgen med krass kritikk av NATO for å ha tatt for lett på trusselen fra den kosovoalbanske geriljaen. Robertson har tidligere beskrevet den nye konflikten som voldshandlinger, mens Bildt mener Makedonia er i krig.

Russlands utenriksminister Igor Ivanov var i helgen på rundtur på Balkan og sa at volden i Makedonia vil spre seg dersom den ikke blir stoppet.

Ikke mandat

NATO har tidligere gjort det klart at KFOR-styrken i Kosovo ikke har mandat til å engasjere seg i Makedonia, og alliansens politiske ledelse har også avvist Makedonias krav om å opprette en buffersone i Kosovo for å hindre geriljaen å krysse grensen.

EU har på sin side bare politiske og økonomiske midler å stille med. I et utkast til EU-program for Makedonia peker det svenske formannskapet på at makedonske myndigheter må gjøre mer for å sikre de etniske albanernes rettigheter. Blant annet oppfordrer EU til en tettere dialog med moderate albanske ledere som Arben Xhaferi.

EU kommer også trolig til å utvide antallet observatører i Makedonia og utenrikskommissær Chris Patten antyder mer pengestøtte.

Sveriges utenriksminister Anna Lindh ble mandag spurt om EU i realiteten er maktesløs overfor situasjonen i Makedonia.

- Det vil jeg ikke si. Se på alt vi foreslår. Vårt mål er å koordinere innsatsen med andre aktører, sier Lindh ifølge det svenske nyhetsbyrået TT.

(NTB)