Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

EU og Putin-kritikere er Nobel-favoritter

EU og russiske opposisjonelle er favoritter til å vinne Nobels fredspris i 2012.

IKKE AKKURAT ALLES FAVORITT:  EU kan vinne årets fredspris. Her Tysklands forbundskansler Angela Merkel som ikke er like populær over hele Europa nå.  REUTERS/Tobias Schwarz
IKKE AKKURAT ALLES FAVORITT: EU kan vinne årets fredspris. Her Tysklands forbundskansler Angela Merkel som ikke er like populær over hele Europa nå. REUTERS/Tobias Schwarz Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Det preger spekulasjonene før Nobelkomiteens leder, Thorbjørn Jagland, offentliggjør hvem årets fredsprisvinner er, klokka 11.00 idag.
..og ikke-vold
EU og russiske menneskerettighetsforkjempere er de fremste favorittene, melder NRK.

Hvis EU skulle få prisen vil det være kontroversielt. Få er i tvil om Thorbjørn Jaglands EU-engasjement. Og det er lite tvil om EUs historiske rolle som fredsbygger, både med å bygge bro mellom Vest-Tyskland og Frankrike etter 2. verdenskrig, og med å inkludere land i Øst-Europa som medlemmer i 2003. Men mange vil mene at EUs rolle i dagens krise gjør at en fredspris til EU i år er dårlig timing.

Etter Vladimir Putins tilbakekomst som russisk president, har også russiske menneskerettighetsaktivister meldt seg på med styrke, som Memorials Svetlava Gannusjkina. I tillen er den fengslede hviterussiske aktivisten Ales Belyatskij en favoritt.

Men direktøren ved fredsforskingsinstituttet i Oslo, PRIO, Kristisn Berg Harpviken, har sin favoritt. Det er dem amerikanske akademikeren Gene Sharp (84) som har viet hele sitt liv til studiet av ikke-vold, og som har laget en «kokebok» for sivil motstand mot diktatorer fra Beograd i Serbia i 1999, til Tahrir-plassen i Kairo i Egypt i 2011.

- Gene Sharp er en klar kandidat. Han er på en måte en oppsummering av den arabiske våren. Men han er bredere enn det. Det han har sagt om ikke-vold viser seg å holde, sier Harpviken.

Men Sharp er mer enn analytikeren som har studert ikke-voldelige strategier i kampen for å velte autoritære regimer. Han er også aktivisten som mer enn gjerne skolerer yngre mennesker som kommer til hans hjem i Boston i USA.

- He, he, det er et stort kompliment å være en av verdens mest forhatte menn, sa Sharp til Dagbladet i april i år. Han fikk spørsmål om hvordan det var å være så mislikt av diktatorer og autoritære ledere verden rundt.

Russland bekymrer
Utviklingen i Russland bekymrer også Harpviken, og han mener det er påfallende at det er mange kandidater til årets fredspris fra nettopp Russland.

-Dette er veldig nært knyttet til at Putin har kommet tilbake som Russlands president, sier Harpviken.

Fristen for å melde på kandidater til årets fredspris gikk ut 1. februar i år. Men lenge før det var det klart at Putin ville komme tilbake som president i løpet av våren. Og Putin har innfridd mange av de dystre spådommene rundt hans tilbakekomst.

En av de organisasjonene som rammes av Putins tilbakerulling av demokratiet er menneskerettighetsorganisasjonen Memorial, og den uredde aktivisten Svetlane Gannusjkina. Memorial og deres samarbeidspartnere, Helsingforskomiteen, rammes av de nye lovene Putin har fått vedtatt, som blant annet påbyr organisasjoner som får finansiering fra utlandet å kalle seg «utenlandsk agent».

En annen russer aom kan være aktuell er den uredde redaktøren i Ekko Moskva, Aleksej Venediktov. Han ble personlig skjelt ut av Vladimir Putin på et møte mellom presidenten iog russiske redaktører i vår.

- Nobelprisen har aldri vært gitt til noen medier. Det er kanskje på tide, sier Harpviken, som holder Venediktov som en av de tre mest aktuelle kandidatene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media