EU og Russland med hvert sitt forslag til FN-resolusjon

Uenige om eventuelle sanksjoner mot Syria hvis våpenhvilen ikke opprettholdes.

FRA 30 TIL 300: Både EU og Russland ønsker å øke antallet styrker for å opprettholde våpenhvile i Syria, men er uenige om betingelsene. Bilde fra en demonstrasjon i Binnish 20 april. Foto: AFP PHOTO/HO/SHAAM NEWS NETWORK
FRA 30 TIL 300: Både EU og Russland ønsker å øke antallet styrker for å opprettholde våpenhvile i Syria, men er uenige om betingelsene. Bilde fra en demonstrasjon i Binnish 20 april. Foto: AFP PHOTO/HO/SHAAM NEWS NETWORK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): EU og Russland kom begge med hvert sitt forslag til en FN-resolusjon fredag. Begge er enige om at antallet våpenhvileobservatører fra FN bør økes fra 30 til 300, men er uenige om mulige sanksjoner mot Syria hvis våpenhvilen brytes og om hvor fort observasjonsstyrken bør komme på plass.

Den største forskjellen mellom de to forslagene er om det bør være en vedvarende våpenhvile før styrkene blir utplassert.

Utkastet fra EU ønsker en styrke på 300 observanter, men ønsker ikke at de skal utplasseres før Syria har gjennomført sitt løfte til FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, om å trekke tilbake alle tropper og tunge våpen fra byer og landsbyer i landet.

Torsdag ankalget Ban Ki-moon den syriske presidenten for å ikke opprettholde en fredsplan som trådte i kraft for en uke siden. FN og Syria undertegnet torsdag et dokument der det heter at observatørene skal få arbeide og reise fritt rundt.

Ingen betingelser Russland, Syrias nærmeste allierte, ønsker derimot å utplassere styrken på 300 mann med en gang uten noen betingelser. Utkastet understreker allikevel også viktigheten av at Syria må trekke tilbake tropper og våpen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer