(Dagbladet): EU og Russland kom begge med hvert sitt forslag til en FN-resolusjon fredag. Begge er enige om at antallet våpenhvileobservatører fra FN bør økes fra 30 til 300, men er uenige om mulige sanksjoner mot Syria hvis våpenhvilen brytes og om hvor fort observasjonsstyrken bør komme på plass.
Den største forskjellen mellom de to forslagene er om det bør være en vedvarende våpenhvile før styrkene blir utplassert.
Utkastet fra EU ønsker en styrke på 300 observanter, men ønsker ikke at de skal utplasseres før Syria har gjennomført sitt løfte til FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, om å trekke tilbake alle tropper og tunge våpen fra byer og landsbyer i landet.
Torsdag ankalget Ban Ki-moon den syriske presidenten for å ikke opprettholde en fredsplan som trådte i kraft for en uke siden. FN og Syria undertegnet torsdag et dokument der det heter at observatørene skal få arbeide og reise fritt rundt.
Ingen betingelser Russland, Syrias nærmeste allierte, ønsker derimot å utplassere styrken på 300 mann med en gang uten noen betingelser. Utkastet understreker allikevel også viktigheten av at Syria må trekke tilbake tropper og våpen.

En annen forskjell mellom utkastene er om Syria bør få sanksjoner hvis troppene og våpnene ikke trekkes tilbake. Hvis Syria ikke vil samarbeide, åpner EU for ikke-militære sanksjoner som mest sannsynlig vil inkludere økonomiske tiltak som frysing av eiendeler og reiseforbud. Det russiske utkastet nevner ingen slike tiltak.
Utkastet fra EU vil godkjenne FNs utvidede tilsynsoppdraget i Syria, kjent som UNSMIS, som ikke bare vil overvåke tilbaketrekkingen av styrkene, men «overvåke og støtte» full implementering av Annans fredsplan. Russland mener styrkene kun skal overvåke våpenhvilen og kun relevante sider ved Annans seks-punkts forslag. Det russiske utenriksdepartementet hevdet fredag at våpenhvilen stort sett opprettholdes.
Kritiserer sanksjoner Samtidig kom en talsmann for det russiske utenriksdepartementet med kritikk mot de nye sanksjonene som EU vil innføre mot det syriske regimet, skriver NTB.
- Vi mener at sanksjonene er uakseptable sett fra et folkerettslig synspunkt, sier Aleksander Lukasjevitsj.
Etter 13 måneder med uenighet ble FNs Sikkerhetsråd forrige lørdag enige om å vedta en resolusjon som autoriserer utplasseringen 30 FN-observatører som en start. 7 av de 30 observatørene er allerede på plass, og resten skal på plass i løpet av helgen.
Volden fortsetter Det var FNs Syria-utsending Kofi Annan som til slutt lyktes i få Russland til å støtte overvåkningsoppdraget. Russland fortsetter imidlertid å nekte sterkere tiltak. Annan mener styrken på 300 bør være på plass jo før, jo heller, og håper Sikkerhetsrådet kan gi klarsignal til å sende flere obsevatører i løpet av helgen.

- Vi tror utplasseringen vil skje jo før jo heller, for den må komme. Situasjonen på bakken er ikke god, som vi alle vet. Det er en veldig skjør våpenhvile, det er nye ofre og nye hendelser hver dag. Vi må gjøre alt vi kan for å stoppe det som skjer, drapene, volden i alle sine former, sa Annans talsmann Ahmad Fawzi fredag.
Ifølge aktivister har over 127 sivile blitt drept av regjeringsstyrkene etter at våpenhvilen trådte i kraft 12. april.
