EU og USA diskuterer Krekar

EUs justisministre møtte lørdag sin amerikanske kollega John Ashcroft for blant annet å diskutere utlevering av terrormistenkte personer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spørsmålet kan bli aktuelt i saken til den terrormistenkte mulla Krekar, som sitter fengslet i Nederland. Ashcroft var lørdag i kontakt med sin nederlandske kollega om Krekar.

USA er bekymret over at det ikke eksisterer utleveringsavtaler med en rekke av EU-landene, som er imot bruk av dødsstraff, og at det kan hindre at terrormistenkte blir stilt for retten i USA.

EU-landenes holdning til dødsstraff er til hinder for en generell avtale om utlevering mellom EU og USA.

- Spørsmålet er ikke enkelt, og jeg ser heller ikke noen enkel løsning. Dette krever langvarige anstrengelser, sa Ashcroft ved en pressekonferanse etter møtet.

Ifølge amerikanske kilder er ikke USA rede til å tilby generelle garantier for at utleverte personer ikke vil bli dømt til døden, men er innstilt på å takle problemet fra sak til sak.

Ministrene fra EU og USA skulle også diskutere et samarbeid mellom EUs samarbeidsorgan for politisaker Europol og amerikanske politimyndigheter, blant annet med tanke på utveksling av informasjon.

(NTB)