ANSPENT FORHOLD: Forholdet mellom Russland og Vesten er spent etter at folkeavstemningen på Krim ble gjennomført og viste at Krim ville være en del av russland. Her fra et sjekkpunkt nær Strelkovo på Krim søndag. Foto: Valentyn Ogirenko / Reuters / NTB Scanpix
ANSPENT FORHOLD: Forholdet mellom Russland og Vesten er spent etter at folkeavstemningen på Krim ble gjennomført og viste at Krim ville være en del av russland. Her fra et sjekkpunkt nær Strelkovo på Krim søndag. Foto: Valentyn Ogirenko / Reuters / NTB ScanpixVis mer

EU og USA forbereder sanksjoner mot Russland

Mens lederne på Krim prøver å bli en del av Russland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag møtes EUs utenriksministre i Brussel, hvor det er ventet at de vil vedta sanksjoner mot Russland i protest mot landets håndtering av Ukraina-konflikten.

Spent forhold Forholdet mellom Russland og Vesten er spent etter at folkeavstemningen på Krim ble gjennomført tross protester fra USA og europeiske land.

Det offisielle, endelige resultatet av avstemningen skal legges fram mandag morgen. Foreløpige resultater viser at over 95 prosent sa ja til å innlemme Krim-halvøya i Russland, ifølge valgkommisjonen.

Regionalforsamlingen på Krim holder deretter et ekstraordinært møte for å vedta en formell anmodning om å få bli en del av Russland. En delegasjon fra Krim skal besøke Moskva i løpet av mandagen.

- En hån Resultatet av EU-møtet i dag, kan bli strengere sanksjoner.

- Folkeavstemningen på Krim er en hån mot ekte demokratiske prinsipper, sa Storbritannias utenriksminister William Hague søndag.

USAs president Barack Obama drøftet søndag Ukraina-krisen med sin russiske kollega Vladimir Putin i en telefonsamtale. Obama framholdt at Russland har krenket Ukrainas suverenitet, og det er ventet at også USA vil innføre sanksjoner rettet mot russiske tjenestemenn mandag.

Putin mener på sin side at folkeavstemningen på Krim er helt lovlig. I samtalen med Obama gjentok han påstandene om at den russisktalende befolkningen i Ukraina utsettes for vold og overgrep, og at Ukrainas regjering ikke gjør nok for å stanse dette.

Jubel i Sevastopol I byen Sevastopol på Krim feiret prorussiske innbyggere mens stemmene fra folkeavstemningen ble talt opp.

Minst 5.000 mennesker var samlet ved havna i byen søndag kveld. Her ble det arrangert konsert med Putins favorittband Lubeh.

Jubelen sto i himmeltaket, og takfaste rop om Sevastopol og Russland ble fremført igjen og igjen. Noen sendte av gårde kinesiske lykter med blomster, mens andre fikk malt russiske flagg i ansiktet og skålte for det de mener kan bli en lysere framtid.

- Jeg føler meg russisk, og det føles fantastisk, sa Viktoria Niamtsjenko (29), som feiret sammen med en gruppe venner.

Mange som tilhører folkegruppen Krim-tartarene, valgte å boikotte folkeavstemningen. Kritikere mener resultatet ble preget av at et stort antall russiske soldater har vært utplassert på Krim de siste ukene. (NTB)