INNFØRER SANKSJONER :  EUs utenrikssjef Catherine Ashton og Storbritannias utenriksminister William Hague er blant deltagerne på møtet i Brussel hvor sanksjonene mot Russland ble vedtatt i dag. Foto: AFP PHOTO/JOHN THYS
INNFØRER SANKSJONER : EUs utenrikssjef Catherine Ashton og Storbritannias utenriksminister William Hague er blant deltagerne på møtet i Brussel hvor sanksjonene mot Russland ble vedtatt i dag. Foto: AFP PHOTO/JOHN THYSVis mer

EU og USA innfører sanksjoner mot Russland

EU har vedtatt å innføre sanksjoner mot 21 russere og borgere på Krim-halvøya i Ukraina

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EUs utenriksministre vedtok sanksjonene på et møte i Brussel mandag.

Det er hovedsakelig politikere og militære personer i Russland og på Krim som rammes av sanksjonene, melder NTB.

Europeiske myndighetspersoner har sagt at de er bestemte på å ramme Russland for handlingene på Krim, og sanksjonene inkluderer reiseforbud og å fryse ressursene til de som ansvarlige, i følge Reuters.

13 av de som rammes av EUs sanksjoner er russiske, mens de resterende åtte antagelig er fra Krim.

Hvem som blir rammet av sanksjonene vil ikke offentliggjøres før sanksjonene trer i kraft. Det er ventet at dette vil skje senere i dag eller i morgen.

Diplomatiske kilder i EU sier at hvis den russiske Statsdumaen på fredag vedtar å annektere Krim til Russland så er EU rede til å vedta hardere og mer omfattende straffetiltak, som vil gjelde økonomi og handel.

Den slags straffetiltak vil også koste EU mer.

Også USA innfører sanksjoner
Det hvite hus melder at USA også innfører sanksjoner mot ledere som har vært involvert i intervensjonen på Krim, blant disse er Vladislav Surkov, en avPutins nærmeste rådgivere, og det samme er Ukrainas avsatte president Janukovitsj.

Også Russlands visestatsminister Dmitrij Rogozin og Krims statsminister Sergej Aksionov vil bli rammet av de amerikanske sanksjonene, opplyser Det hvite hus.

I følge NTB gjelder de amerikanske sanksjonene 11 personer.

Viktig å vise tilbakeholdenhet
Anniken Huitfeldt, leder for utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, mener Norge må legge seg på samme linje som våre allierte når det skal utformes en reaksjoner overfor Russland.

— Denne konflikten kan bare løses politisk. Derfor vil møtet mellom EUs utenriksministre i dag være av stor betydning. Det er naturlig at vi legger oss på samme linje som våre allierte, og kommer med en samlet internasjonal reaksjon i denne saken. Nå er det svært viktig at alle parter viser tilbakeholdenhet, og at man lar diplomatiet virke, sier Huitfeldt.

Huitfeld mener det er viktig at Norge står sammen med naboer og allierte og fordømmer brudd på folkeretten

— Jeg mener det ikke aktuelt for Norge å ta initiativ til unilaterale sanksjoner mot Russland. Det er samtidig viktig for Norge å stå tydelig sammen med naboer og allierte og fordømme brudd på folkeretten, sier lederen for utenriks- og forsvarskomiteen.

Saken oppdateres