EU øker presset mot Israel

EU ber Israel umiddelbart trekke seg ut fra de okkuperte palestinske områdene, og antyder at en gunstig handelsavtale kan bli opphevet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU er kritisert for å ikke følge opp den verbale kritikken av Israel med praktisk politikk. I motsetning til USA besitter EU svært få pressmidler i forhold til Israel. Men handelsavtalen er ett av dem. EU er Israels viktigste handelspartner, og avtalen gir Israel svært gunstige handelsvilkår med de 15 EU-landene.

EU-kommisjonens president Romano Prodi kom med en dårlig skjult trussel mot Israel da han i Brussel mandag karakteriserte handelsavtalen som et «instrument for dialog».

Han varslet at EU-kommisjonen kan komme til å be om et ekstraordinært møte med Israel «for å diskutere situasjonen og dens betydning for avtalen».

Dette er nye signaler fra Brussel. I forrige uke sa nemlig den samme Prodi at økonomisk press mot Israel var aktuelt, fordi EU ikke driver med «utpressing», men «dialog».

Intern splittelse

EU ønsker mer innflytelse på Midtøsten-konflikten, men har lyktes dårlig som følge av dyp politisk splittelse i synet på hvem av partene som hovedansvaret for den voldelige utviklingen.

De sterkeste kritikerne av Israel innad i EU er Spania, Belgia, Frankrike, Sverige og delvis Finland. Belgia har bak lukkede allerede foreslått å suspendere handelsavtalen med Israel. Den spanske utenriksministeren antydet dette offentlig søndag.

De sterkeste forsvarerne av Israel er Tyskland, Storbritannia, Nederland og Danmark. Disse landene har inntil nå vært skeptiske til ensidige tiltak mot Israel.

Men for hver dag som er gått der Israel har ignorert både USA, EU og FNs krav om tilbaketrekking, har stemningen også blant «Israels venner» blitt stadig mer kritisk.

Bekymret

- Den israelske regjeringen må umiddelbart trekke sine styrker ut av de okkuperte områdene, sa Romano Prodi på pressekonferansen i Brussel mandag.

- Jeg er stadig mer bekymret for den humanitære situasjonen i de palestinske områdene.

Prodi oppfordret samtidig palestinernes leder Yasser Arafat om offentlig å fordømme «alle former for terrorisme».

(NTB)

PRESSES: Israel avrsler at de vil holde på mwed aksjoner på palestinsk område i flere uker. Men nasjonen blir utsatt for stadig sterkere press om å trekke seg ut umiddelbart.