Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

EU ønsker norsk samarbeid mot momssvindel

Anslår at 1600 milliarder momskroner forsvant i 2011.

OPTIMIST: - EU må arbeide hånd i hånd med sine internasjonale partnere om Unionen skal klare å bekjempe momssvindel, sier skattekommissær Algirdas Semeta. Foto: AP / NTB scanpix
OPTIMIST: - EU må arbeide hånd i hånd med sine internasjonale partnere om Unionen skal klare å bekjempe momssvindel, sier skattekommissær Algirdas Semeta. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU-kommisjonen ønsker seg tettere samarbeid med Norge mot skattesvindel og ber EU-landene om lov til å starte forhandlinger.

EU anslår at Unionen gikk glipp av rundt 1600 milliarder momskroner i 2011, og svindel var en av årsakene. Det er penger et økonomisk presset Europa ikke har råd til å tape, understreker lederne i Brussel og ønsker tettere internasjonalt samarbeid.

Kommisjonen ser for seg avtaler om såkalt forvaltningssamarbeid mot momssvindel på tvers av landegrensene med både Norge og Russland. Målet er også mer samarbeid om å inndrive merverdiavgiften.

- EU må arbeide hånd i hånd med sine internasjonale partnere om Unionen skal klare å bekjempe momssvindel, sier skattekommissær Algirdas Semeta og understreker at forsyningskjeden utvikler seg raskt.

Farer - Globalisering og e-handel åpner nye muligheter, men skaper også nye farer. Svindlere spiller på ulikheter over grensene og informasjonsgap mellom landene, sier Semeta i en pressemelding.

EU-kommisjonen og norske myndigheter har allerede vært i kontakt, og nå ber EUs utøvende myndighet om mandat fra medlemslandene til å starte offisielle forhandlinger. Kommisjonen understreker at Norge og EU allerede har lignende mva-systemer.

Telekom Det er spesielt innen telekom og elektroniske tjenester Kommisjonen ser utfordringer med mva-svindel. Det er ikke tollkontroll inne i bildet, og det er enkelt å unndra penger, mener man i Brussel.

- Gitt veksten i disse sektorene er mer effektive verktøy for å bekjempe slik svindel avgjørende for å beskytte offentlige budsjetter, skriver Kommisjonen.

Den ser for seg en avtale som bygger på EUs eget interne samarbeid mot skattesvindel, noe som gjør det aktuelt med utveksling av informasjon og tilgang til deltakerlandenes databaser.

(NTB)

Hele Norges coronakart