Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

EU opphever sanksjoner mot Cuba

EU ønsker å normalisere forbindelsene til Cuba og opphever sanksjonene mot landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EUs utenriksministere vedtok på et møte i Brussel mandag at de 18 måneder gamle sanksjonene skal oppheves midlertidig.

Beslutningen skal tas opp til ny vurdering før EU bytter formannskap 1. juli.

Sanksjonene mot Cuba ble innført etter at 75 opposisjonelle ble arrestert og idømt lange fengselsstraffer i landet i 2003. Spania har den siste tiden ivret for å forbedre forholdet mellom EU og Cuba. Cubanske myndigheter har satt fri 14 av de 75 opposisjonelle, og tidligere i januar gjenopptok Cuba den offisielle kontakten med alle EU-landene.

Mandagens beslutning om å suspendere sanksjonene mot Cuba betyr at partene kan gjenoppta besøk og møter på høyt politisk nivå. EU understreker imidlertid at disse skal brukes til å fremme menneskerettighetene. EU vil også intensivere kontakten med representanter for opposisjonen på Cuba, og står fast på at alle politiske fanger må settes fri.

- EU ønsker å ha en konstruktiv dialog med cubanske myndigheter, sa utenriksminister Jean Asselborn på vegne av det luxembourgske EU-formannskapet.

Feiden mellom EU og Cuba ble kjent under navnet «cocktailkrigen» fordi ett av stridstemaene var EU-landenes invitasjoner av dissidenter til cocktailselskaper i landenes ambassader i Havana. Sanksjonene medførte også at alle møter på regjeringsnivå ble kuttet ut og samarbeidsprosjekter lagt på is. Cuba svarte på disse sanksjonene med å bryte kontakten med europeiske diplomater.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media