EU-opprør i Høyre

TROMSØ (Dagbladet): - Høyre mister troverdighet om ikke partiet nå tar grep i EU-saken. Norge må søke medlemskap før år 2005, sier lederen i Tromsø Høyre, Knut Lægreid. Han er bekymret for norsk fiskerinæring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Partiveteranen, som leder partiets største lokallag i Nord-Norge, er kritisk til at Høyre har latt seg binde på hender og føtter i EU-saken. I regjeringserklæringen ble husfreden mellom KrF og Høyre ordnet med at EU-saken ikke skal tas opp i denne stortingsperioden.

- Terrenget har til de grader forandret seg. Da må kartet tegnes på nytt. Det betyr at regjeringen må endre sin holdning til EU-saken. Som et markant ja-parti må Høyres målsetting være at Norge søker om medlemskap i denne perioden, sier Lægreid.

EØS holder ikke

- Situasjonen for fiskerinæringen tilsier at vi ikke har tid til å vente lenger. Norge må ta debatten nå, mener Lægreid.

Han mener EØS-avtalen ikke lenger har noen positiv effekt for norsk fiskeeksport. Lægreid peker også på de mange signalene som er kommet fra fiskerinæringa i det siste.

I helga krevde fiskeoppdrettere i Finnmark at Norge må søke medlemskap nå.

- Med slike utspill fra kysten er det ikke holdbart at Høyre skal sitte med hendene i fanget mens EU-toget går. Det er ikke bra for vår troverdighet, sier Lægreid.

Han tror situasjonen for norske fiskerier vil bli enda mer ubehagelig når flere østeuropeiske land blir EU-medlemmer i 2004.

Laksekonflikt med EU

  • Norge er bundet av en minsteprisavtale på 26 kroner pr. kilo laks, for å hindre dumping.
  • Regjeringen har ikke fått til en ny avtale med EU, som vil beskytte sine oppdrettere.
  • Fiskerinæringen mener Norge bør foreslå økt import av landbruksvarer fra EU i bytte med tollfrihet på laks.

  • EUs antidumpingkomité skal drøfte saken.

- Dette er store mottakerland av norsk sild og makrell. Det er grunn til å frykte enorme tollbarrierer. Fullt EU-medlemskap er det eneste som kan forsvare norske handelsinteresser.

Markedsadgang

I går offentliggjorde Eksportutvalget for fisk nye tall som viser at lakseeksporten til EU er kraftig svekket i løpet av årets første tre måneder, sammenliknet med i fjor. Også salg av filet, saltfisk, klippfisk og reker til EU har sviktet.

- Verdien på salg av fersk laks til EU falt med 350 millioner kroner. Det skyldes lavere priser, men også at eksportmengden er redusert med 8000 tonn, sier markedsdirektør Jan Trollvik i Eksportutvalget.

Svikten i det norske laksesalget skjer samtidig som konsumet øker og europeerne spiser stadig mer laks. Men den er gjerne skotsk eller irsk.

Norske lakseeksportører må i dag forholde seg til en minstepris på EU-markedet. Laksen kan ikke selges under 3,25 euro pr. kilo (ca 26 kr). Det er lavere enn markedsprisen.

STENGES UTE: Nye tall viser at norsk laksesalg til EU faller som en stein. - Det er ikke mulig å finne et bedre eksempel på hvorfor Høyre må vise ansvar i EU-saken, mener Tromsø Høyre.