EU på torturinspeksjon

EU-kommisjonen reiser til Tyrkia for å undersøke anklager fra menneskerettsgrupper om tortur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er mindre enn én måned til EUs utvidelseskommissær Günter Verheugen skal avlevere en rapport om hvorvidt Tyrkia oppfyller EUs politiske krav til å starte formelle samtaler om EU-medlemskap.

Anklager om tortur ble fremført da Verheugen selv var i Tyrkia nylig. Dermed kan et nytt hinder ha dukket opp for Tyrkia, som trodde siste hindring for medlemskapssamtaler var ryddet unna da landet nylig skrinla et forslag om å forby utroskap.

- En uavhengig organisasjon er kommet med alvorlige anklager om systematisk og vedvarende tortur. Andre grupper sier det fortsatt forekommer enkelte tilfeller av tortur, men at praksisen ikke lenger er systematisk eller offentlig godkjent, sier EU-talsmannen Jean-Christophe Filori.

- I lys av disse beskyldningene sier Verheugen at han vil sende en gruppe for å gjøre noen siste kontroller. Vi tar ikke lett på disse anklagene, og det er naturlig at vi sjekker opplysningene før vi kunngjør en så viktig rapport, legger han til.

EUs ledere vil på et toppmøte i desember på grunnlag av en anbefaling fra EU-kommisjonen avgjøre om Tyrkia får starte medlemskapsforhandlinger.

Statsministerne i Danmark, Sverige og Polen gjorde det onsdag klart at Tyrkia må oppfylle unionens krav til demokrati, respekt for menneskerettighetene og rettsstatens prinsipper for at det skal bli aktuelt med forhandlinger.

(NTB)