Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

EU på vei østover

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Også denne gangen klarte EU å komme seg ut av en vanskelig situasjon. Toppmøtet i Berlin ble på overtid enig om den såkalte Agenda 2000, som trekker opp retningslinjene for EUs finanser og landbrukspolitikk fram mot år 2006. Dermed er en viktig hindring på veien mot utvidelse østover også fjernet. De seks landene som står fremst i søkerkøen for medlemskap, har nå et berettiget håp om å bli en del av EU i overskuelig framtid. Dermed blir Agenda 2000 en av de viktigste reformene i EUs historie.
  • Det er nå enighet om et budsjett på rundt 750 milliarder kroner i året og hvordan de enkelte medlemsland skal bidra til det. Som vanlig tok Tyskland mesteparten av regningen, og statsminister Gerhard Schröder vant ikke fram med sitt sterke ønske om en annen fordeling medlemslandene imellom. Ikke minst har Storbritannia grunn til å juble. Landet beholder den rabatten Margaret Thatcher i sin tid truet seg til.
  • Selv om viktige elementer i landbruksreformen ennå ikke er på plass, må vi regne med en løsning også av disse problemene den nærmeste tida. Minsteprisene på viktige matvarer blir redusert, og bøndene mister en del av sine inntekter. Uten en slik omlegging ville de nye medlemslandene med sine mange bønder ha sprengt alle rammer for EUs budsjett. For forbrukerne betyr det lavere matpriser. Her i landet vil det merkes i form av økt handel over svenskegrensen. Fra før har Sverige halvparten av vår matmoms, og finansminister Restad har gått i sine forgjengeres fotspor og utsatt sin bebudede momsmelding.
  • EU-toppmøtet klarte også å samle seg om å velge Romano Prodi som ny leder for EU-kommisjonen. Nå må de enkelte medlemslandene utpeke de andre kommissærene. På den måten kan EU komme i funksjon igjen i løpet av kort tid. Men skandalen med den gamle kommisjonen avslører store svakheter ved EU-systemet. Det gjenstår å se om det er tilstrekkelig politisk vilje blant medlemslandene til å gjennomføre de demokratiske reformene som mange har etterlyst den siste tida.