EU-parlamentet godkjente ny kommisjon

I dag godkjente EU-parlamentet italieneren Romano Prodis nye EU-kommisjon. Den forrige kommisjonen måtte gå av etter anklager om korrupsjon denne våren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU-parlamentets velsignelse av den nye kommisjonen, som er ledet av italienske Romani Prodi, har gjort slutt på en seks måneder lang krise som har lammet EUs «regjering». Den forrige kommisjonen måtte gå av i vanry etter en stor korrupsjonsskandale.

Ifølge EUs regelverk har parlamentet ikke anledning til å forkaste enkeltmedlemmer av kommisjonen. De må enten godkjenne eller forkaste hele kommisjonen, på 20 personer. Det så stygt ut i går, etter at medlemmer av det konservative European People's Party stilte spørsmål ved hvorvidt belgiske Philippe Busquin var en egnet kandidat til kommisjonen. Konflikten kunne ha utløst en dypere krise enn vårens korrupsjonsskandale, skriver den britiske avisa Financial Times.

Vedtaket i parlamentet ble gjort med 404 mot 153 stemmer. 37 var avholdende. Den nye kommisjonen er valgt for en femårsperiode.

Parlamentets formann, Hans-Gert Pröttering ser fram til det Prodi kaller for en ny begynnelse, men sa advarende at kommisjonen må te seg ubeklagelig.

- Jeg har sterk tvil til Busquin, skal Pröttering ha uttalt.