Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

EU og Interrail:

EU-parti vil  gi en måneds gratis reise i Europa som 18-årsgave:
- Mulig Norge blir en del av avtalen

Forslag skal diskuteres i Europaparlamentet til neste uke.

TRADISJONSRIK REISE: Mange nordmenn har reist Europa rundt med Interrail. Nå kan Interrail-pass bli gratis, hvis en gruppe innenfor EU-parlamentet får det som de vil. Foto: NTB Scanpix/Arkiv
TRADISJONSRIK REISE: Mange nordmenn har reist Europa rundt med Interrail. Nå kan Interrail-pass bli gratis, hvis en gruppe innenfor EU-parlamentet får det som de vil. Foto: NTB Scanpix/Arkiv Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Europaparlamentet skal diskutere om 18-åringer skal få gratis Interrail-pass av unionen.

Independent skriver at forslaget blir et samtaleemne i organet neste uke.

Det kommer i etterkant av at Jean-Claude Juncker, president for Europakommisjonen, ba om større samhold på kontinentet.

- Det er splittelse der ute. Det gir plass til en fremadstormende populisme, sa Juncker da han i Strasbourg advarte om at EUs framtid hang i en tynn tråd etter Brexit, ifølge Reuters.

Norge kan bli inkludert

Å gi EU-borgere muligheten til å reise gratis med tog i en måned, er et mottrekk til denne utviklinga, mener Pedro López de Pablo.

Han er kommunikasjonssjef for Det europeiske folkeparti (EPP), den politiske gruppa som skal legge fram forslaget for Europaparlamentet.

López de Pablo utelukker ikke at EØS-landet Norge vil bli inkludert i en eventuell avtale.

- Det er mulig, men er fortsatt tidlig å si. Vi jobber fortsatt med forslagets detaljer, og vi regner ikke med å eventuelt få det godkjent før i desember, sier kommunikasjonssjefen til Dagbladet.

- Vil hindre fremmedfrykt

López de Pablo opplyser at EPP ser for seg at alle landene som tar del i Interrail-samarbeidet vil nyte godt av en godkjenning av forslaget.

I Norge koster en måneds globalt Interrail-pass 4560 kroner for ungdom.

Ved å få EU til å legge ut for denne summen, ønsker EPP å forhindre splittelse og fremmedfrykt, sier López de Pablo.

- Folk blir mer og mer redde for det ukjente. Det er et stort problem. Vi ser bevegelser på ekstreme høyre og venstre i Europa, og ønsker å motvirke denne tendensen. Her er den beste medisinen å reise, mener EPP-talsmannen.

Han legger til at det er for tidlig å svare på når forslaget eventuelt blir implementert, og understreker at mye avhenger av EUs økonomiske budsjett.

Støtte fra Tyskland og Italia

Hvorvidt de ulike nasjonene ser på forslaget som matnyttig, vil også spille en stor rolle.

Ifølge Washington Post har Italias statsminister, Matteo Renzi, allerede gått ut og kalt forslaget en veldig god idé.

Den tyske regjeringen skal også være positive til forslaget, der kritikere har uttalt at milliardprosjektet vil bli for kostbart.

- Andre ting er viktigere

Tagesschau har satt opp et regnskap der kostnadene vil komme på opp mot en og en halv milliard euro, forutsatt av at over halvparten av 18-åringer bosatt i EU-land benytter seg av tilbudet.

Dette er penger som kunne vært brukt annerledes på et tidspunkt med høy arbeidsledighet i Europa, ifølge Gianni Pittella.

- Jeg er ikke overbevist om at dette er noen topprioritetssak for EU på nåværende tidspunkt, sier EU-parlamentarikeren til Junge Freiheit.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling