LOVER TILTAK: EUs økonomikommissær Olli Rehn sier det er stadig større enighet om tiltak mot gjeldskrisa. Foto: REUTERS/Thierry Roge/Scanpix
LOVER TILTAK: EUs økonomikommissær Olli Rehn sier det er stadig større enighet om tiltak mot gjeldskrisa. Foto: REUTERS/Thierry Roge/ScanpixVis mer

EU-politikere lover å redde bankene

Lover nye tiltak for å redde banker som trues av gjeldskrisa i eurosonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Stadig flere er enige om at vi trenger en samordnet tilnærming i Europa, samtidig som mange av de enkelte elementene må håndteres av medlemslandene, sier EUs økonomikommissær Olli Rehn til avisa Financial Times.

Finansministrene fra EU-landene møttes i Luxembourg tirsdag for å diskutere situasjonen. Flere land som tidligere har vært skeptiske til en samordnet rekapitalisering av bankene, skal nå ha understreket alvoret i situasjonen.

- Alle sa at den store bekymringen er at foruroligende utviklingstrekk i finansmarkedene skal vokse til en bankkrise, forteller Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble.

Avhengig av ECB Stadig flere europeiske banker har mistet muligheten til å låne penger på vanlig måte og i stedet blitt avhengige av den Europeiske sentralbanken (ECB) for å sikre likviditet.

Årsaken er frykt for at noen av bankene skal gå over ende dersom de taper penger som er lånt ut til Hellas og andre kriserammede euroland. Olli Rehn slår fast at bankene trenger mer kapital, og han får støtte fra den britiske finansministeren George Osborne.

- Det er nødvendig å styrke bankene i eurosonen, sa Osborne i forbindelse med møtet i Luxembourg.

Kriseløsning Regjeringene i Frankrike og Belgia har allerede vært nødt til å gripe inn for å redde storbanken Dexia. Tirsdag lovet de to landene å sikre fortsatt drift, og Dexia ble dermed den første europeiske banken som er reddet av myndighetene i denne omgang.

Den fransk-belgiske storbanken har vært i trøbbel før og var en av de første bankene i Europa som ble reddet av statlige krisepakker under finanskrisen i 2008.

Men banken havnet på nytt i en kritisk situasjon, og nå var det igjen frykt for at den var på vei utfor stupet. Da kunne andre banker ha gått med i dragsuget.

Den fransk-belgiske redningsaksjonen innebærer at Dexia splittes i flere deler. De delene av virksomheten som fungerer godt, vil bli solgt, mens risikable lån blir plassert i en egen enhet som får statlig støtte.

Italia nedgradert På børsene i USA steg aksjekursene kraftig tirsdag kveld som følge av signalene fra Europa. Dow Jones-indeksen, som hadde falt 2 prosent tre kvarter før børsslutt, endte opp 1,43 prosent.

I Asia steg aksjekursene rett etter at børsene åpnet onsdag, men i Japan og Sør-Korea snudde utviklingen i løpet av morgentimene. Nikkei-indeksen i Tokyo hadde falt 0,8 prosent etter noen timers handel.

DISKUTERER: Finansministrene Evangelos Venizelos og Wolfgang Schauble. Foto: AFP/JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN/Scanpix
DISKUTERER: Finansministrene Evangelos Venizelos og Wolfgang Schauble. Foto: AFP/JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN/Scanpix Vis mer

Italia, som risikerer å bli hardere rammet av gjeldskrisen, fikk tirsdag statsgjelden nedgradert av ratingbyrået Moody's. Selskapet mener at framtidsutsiktene er negative som følge av lav økonomisk vekst og problemer som kan oppstå når Italia må refinansiere gjelden.

- Moody's valg var ventet, sa statsminister Silvio Berlusconi etter at nyheten ble kjent.

Han understreket at den italienske regjeringen jobber for fullt for å få statsbudsjettet i balanse innen 2013.

(NTB)

HEKTISK: Leder for den europeiske sentralbanken, Jean-Claude Trichet (t.h.) og BusinessEurope-direktør general Philippe De Buck har dårlig tid. Foto: REUTERS/Francois Lenoir/Scanpix
HEKTISK: Leder for den europeiske sentralbanken, Jean-Claude Trichet (t.h.) og BusinessEurope-direktør general Philippe De Buck har dårlig tid. Foto: REUTERS/Francois Lenoir/Scanpix Vis mer