EU-politikerne tjener for godt

Må redusere lønna til 57.000 i måneden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Medlemslandene i EU forsøkte i dag å komme fram til lik lønn og goder for de 732 medlemmene av EU-parlamentet for å kvitte seg med inntrykket av at mange er overbetalte juksemakere.

I fjor avviste de et forslag om en basislønn på 8.600 euro, altså rundt 70.000 kroner i måneden, som alt for sjenerøst.

Senere forhandlinger reduserte beløpet til 7000 euro. Det inkluderer forslaget om å stanse parlamentsmedlemmenes adgang til å kreve refundert utgifter uten dokumentasjon.

Av slike udokumenterte utgifter har blant annet fullpris flybiletter mellom Strasbourg og Brussel vært akseptert, mens mange har kjøpt billigbiletter eller brukt bil mellom de to byene.

Det er ikke ventet noen enighet i løpet av dagens møte, ifølge diplomater i Brussel.

Parlamentsmedlemmenes lønn varierer fra medlemsland til medlemsland. Hovedregelen er at de tjener like mye som medlemmene av nasjonalforsamlingen i hjemlandet.

Det gjør EU-parlamentarikerne fra Italia til de høyest lønte med 12.000 euro pr. måned, altså rundt 100.000 kroner, eller fire ganger mer enn deres spanske kolleger, og ti ganger mer en representantene fra de baltiske statene.

Ifølge det siste forslaget som er lagt fram skal lønna for representantene fra de nye medlemslandene i Øst Europa gradvis økes til 7.000 euro, og de som i dag har høyere lønn får en gradvis reduksjon til 7.000 euro. Det tilsvarer 57.000 kroner i måneden.

SKAL JEVNE UT LØNNINGENE:  Tyskland, med Gerhard Schröder i spissen, og de andre medlemslandene vil jevne ut EU-lønningene til rundt 60 000 kroner i måneden. Foto: SCANPIX
SKAL JEVNE UT LØNNINGENE: Tyskland, med Gerhard Schröder i spissen, og de andre medlemslandene vil jevne ut EU-lønningene til rundt 60 000 kroner i måneden. Foto: SCANPIX Vis mer