STERKE ORD: Hanskene er av, og den diplomatiske ordbruken forvitret i den offentlige skittentøyvasken mellom EU og Hellas. EU-kommisjonens president Jean Claude Juncker sier på en pressekonferanse i ettermiddag at han føler seg forrådt av de greske forhandlerne. Foto: AFP PHOTO / Thierry Charlier
STERKE ORD: Hanskene er av, og den diplomatiske ordbruken forvitret i den offentlige skittentøyvasken mellom EU og Hellas. EU-kommisjonens president Jean Claude Juncker sier på en pressekonferanse i ettermiddag at han føler seg forrådt av de greske forhandlerne. Foto: AFP PHOTO / Thierry CharlierVis mer

EU-presidenten til grekerne: - Ikke begå selvmord

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker føler seg «forrådt» av grekerns «egoisme» i gjeldssamtalene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På en pressekonferanse i Brussel mandag sa Juncker at han håper at eurosonen fortsatt skal bestå av 19 land, underforstått at han ikke ønsker at Hellas går ut av valutasamarbeidet.

Samtidig legger han ikke skjul på sin skuffelse og irritasjon over at den greske regjeringen ikke har gjort mer for å prøve å løse krisen, og han sier han føler seg forrådt av grekerne.

Ifølge BBC sa Juncker at han føler seg «forrådt» av grekerns «egoisme» i gjeldssamtalene.

- Ledere i andre land har vist ansvar og gjennomført innstrammingstiltak. De har gått gjennom store vanskeligheter og gjort store ofre, sa Juncker.

- Det eneste som gjenstår nå, er å få til en rettferdig og balansert avtale med Hellas.

Han avfeier kritikken fra Hellas om at EU og de andre kreditorene er urimelige.

- Vi har gjort alt vi kan, og vi fortjener ikke kritikken.

Juncker sier at Hellas alene valgte å bryte samtalene.

- Vi flyttet fjell, helt til siste minutt, helt til greske myndigheter lukket døren, sier Juncker.

Presidenten i EU-kommisjonen gjorde det også klart at han anser søndagens folkeavstemning i Hellas, der grekerne skal si ja eller nei til kreditorenes betingelser, som et ja eller nei til fortsatt medlemskap i eurosonen.

- Jeg ber det greske folk om å stemme ja i folkeavstemningen søndag. Stem ja for å fortsette i eurosonen, sa Juncker, ifølge The Guardian.

Han la til:

- Jeg sier til det greske folk: Ikke begå selvmord fordi dere er redde for døden.