EU presser Gates

EU-kommisjonen truer Microsoft med dagbøter på opptil to millioner euro inntil selskapet gir sine konkurrenter bedre tilgang til sine operativsystemer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Microsoft og sjefen Bill Gates har nå en frist på fem uker til å legge fram den nødvendige dokumentasjonen før dagbøtene trer i kraft.

-  Jeg har gitt Micrsoft alle muligheter til å oppfyle sine plikter, uttalte EUs kommissær for konkurranse, Neelie Kroes, da hun i går utstedte sitt ultimatum.

-  Imidlertid har jeg ikke noe annet valg enn å gå fram den formelle veien for å sikre at Microsoft oppfyller kravene, la hun til.

Godter seg

I norske Opera Software er ikke denne striden mellom EU og Microsoft viktig teknisk sett. Men naturligvis gleder man seg der i gården over alt som kan rokke ved monopolet til Microsoft.

-  Dette er bra! Men vi vil oppfordre EU-kommisjonen til å gjøre enda mer, sier Håkon Wium Lie, teknisk direktør i Opera til Dagbladet.

I en banebrytende dom fra mars i fjor ble verdens største programvareselskap dømt for å misbruke si markedsmakt og dømt til å åpne opp sine operativsystemer så andre konkurrenter kan lage programmer i konkurranse med Microsoft.

Selskapet hevder at dette vil bryte med åndsverklovene. De har fortsatt å holde sine koder hemmelige, og dermed utestengt konkurrentene.

«Fullstendig uegnet»

Microsoft ble også dømt til å «fullstendig og nøyaktig offentliggjøre dokumentasjon om grensesnittet som vil gjøre det mulig for arbeidsgruppetjenere fra andre enn Microsoft å oppnå fullt samarbeid med datamaskiner og tjenere som bygger på operativsystemet Windows».

På folkelig språk dreier dette seg om å ha åpne standarder for kommunikasjon mellom datamaskiner av forskjellige merker og med forskjellige operativsystemer. Med sin sterke markedsmakt kan Microsoft tvinge store selskaper til å kjøpe deres datasystemer, ellers kan ikke datasystemet kommunisere med andre.

EUs nest høyeste domstol forkastet en anke fra Microsoft og ga selskapet en frist til 15. desember 2005 for å oppfylle dommen. Ellers ville det bli dagbøter.

I september i år kom Microsoft med en ny anke, for å forsøke å beskytte hemmelighetene i programmer for nettjenere. Microsoft har lagt fram noe dokumentasjon. Men et overvåkingsorgan har lagt fram to rapporter, og i den ene heter det at den tekniske dokumentasjonen som er lagt fram, er «fullstendig uegnet».

-  Alvorlig prestisjetap

-  Jeg tror ikke pengene og dagbøtene har så mye å si for Microsoft. Men det er et alvorlig prestisjetap å bli sett på som en spiller som ikke følger reglene. I tillegg har også EU andre ris bak speilet dersom man ønsker å ta dem fram. EU-kommisjonen viser at den kan være tøff. Nå gjenstår det å se om den kan følge opp dette, sier direktør Lie i Opera.

FEM UKERS FRIST: Microsoft og sjefen Bill Gates har nå en frist på fem uker til å legge fram den nødvendige dokumentasjonen før dagbøtene på opptil 16 millioner kroner trer i kraft. Bildet er fra en innsettelsesseremoni i India 9. desember.