EU-TOPPMØTE:  Her er Storbritannias statsminister David Cameron sammen med Tysklands forbundskansler Angela Merkel og Italias statsminister Enrico Letta. Foto: AP Photo/Michel Euler.
EU-TOPPMØTE: Her er Storbritannias statsminister David Cameron sammen med Tysklands forbundskansler Angela Merkel og Italias statsminister Enrico Letta. Foto: AP Photo/Michel Euler.Vis mer

- EU presset Storbritannia til å signere en «anti-spion-avtale» mot USA

Til tross for britenes årelange kompaniskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Storbritannia, som er kjent som en trofast amerikansk alliert, ble presset til å signere på en felles uttalelse sammen med de 27 andre europeiske lederne i EU, melder The Guardian.

EU-lederne skriver i dokumentet at «deres forhold til USA er svekket» etter at det ble kjent at NSA angivelig skal ha spionert på europeiske ledere.

«Et partnerskap med USA bør bygges på respekt og tillit», skriver EUs øverste ledere i en felles uttalelse.

«Dyp bekymring» Mange av EUs øverste ledere og politikere befinner seg for tiden i Brussel, hvor en rekke toppmøter holdes denne uka.

EUs toppledere uttrykker at den angivelige spionasjen har reist «dyp bekymring» blant innbyggere verden over og at dette kan skade samarbeidet med USA og samarbeidet innad i EU.

«Særlig i en så viktig tid mot terrorisme kan mangel på tillit og være til hinder for nødvendig samarbeid», skirver EU-topplederne.

EU sender en delegasjon til Washington på mandag for å søke etter svar på påstandene om den angivelige utbredte spionasjen.

I tillegg er tyske tjenestemenn ventet å ankomme i USA om kort tid for å diskutere spionasje-påstandene med Det hvite hus og NSA, skriver RT.

Gigantavsløringen Den britiske avisa The Guardian meldte torsdag at USAs National Security Agency (NSA) kan ha avlyttet hele 35 statsledere over hele verden.

Den spanske regjeringen frykter at nåværende statsminister Mariano Rajoy og hans forgjenger Luis Rodriguez Zapatero var blant topplederne som ble spanet på av NSA.

José Manuel García, Spanias utenriksminister, har tidligere sagt at han ville snakke med USAs ambassadør James Costos så snart det var mulig å gjøre.

- Vi har ikke bevis for at Spania har blitt spionert på, men vi ringer ambassadøren for å få informasjon, sa Rajoy etter EU-toppmøtet.

Dokumentet fra 2006 viser ifølge The Guardian at en amerikansk statsansatt delte over 200 telefonnumre til 35 ulike statsledere med NSA

 TOPPMØTER:  Mange av EUs øverste ledere og politikere befinner seg for tiden i Brussel, hvor en rekke toppmøter holdes denne uka. Til venstre ser du Frankrikes president, François Hollande, til høyre finner du Tysklands forbundskansler Angela Merkal og sentralt i debatten er amerikas president Barack Obama. Foto: NTB Scanpix.
TOPPMØTER: Mange av EUs øverste ledere og politikere befinner seg for tiden i Brussel, hvor en rekke toppmøter holdes denne uka. Til venstre ser du Frankrikes president, François Hollande, til høyre finner du Tysklands forbundskansler Angela Merkal og sentralt i debatten er amerikas president Barack Obama. Foto: NTB Scanpix. Vis mer