Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

EU puster lettet ut etter irsk ja

Europeiske ledere hyller Irlands nye ja til Lisboa-traktaten. Men fortsatt kan et tsjekkisk-britisk samarbeid stoppe den.

NEI BLE JA: En ja-aktivist feirer etter at Lisboatraktaten fikk flertall i forlkeavstemningen i Irland. Foto: Cathal McNaughton/REUTERS
NEI BLE JA: En ja-aktivist feirer etter at Lisboatraktaten fikk flertall i forlkeavstemningen i Irland. Foto: Cathal McNaughton/REUTERS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Europeiske ledere hyller Irlands nye ja til Lisboa-traktaten. Men fortsatt kan et tsjekkisk-britisk samarbeid stoppe den.

- I dag har det irske folket talt med en klar og rungende røst. Det er en god dag for Irland og en god dag for Europa, sa Irlands statsminister Brian Cowen lørdag ettermiddag.
- Solidaritet
Uoffisielle valgdagsmålinger viste det allerede etter at stemmelokalene stengte sent fredag kveld, og de offisielle resultatene bekreftet det utover dagen lørdag: Irland sa et solid ja til Lisboa-traktaten i sin andre avstemning om saken.

Både EU-kommisjonens president José Manuel Barroso og EU-parlamentets president Jerzy Buzek var raskt ute med sine gratulasjoner.

- Ja-seieren viser betydningen av europeisk solidaritet. Det er et vitnesbyrd om den svært positive responsen Europa har gitt på finanskrisen og de andre globale økonomiske problemene, sa Barroso i Brussel, som venter på en ratifisering av traktaten for å sette sammen sin nye EU-kommisjon.

- Mitt budskap i dag er enkelt: Takk, Irland, utbrøt en lettet Barroso.

Erkjente tidlig nederlag

Også Tysklands forbundskansler Angela Merkel hyller resultatet.

- På den tyske enhetsdagen er Tyskland svært lykkelig over utfallet av folkeavstemningen, sa Merkel på et arrangement i Saarbrücken.

Det svenske EU-formannskapet slo fast at lørdag «er en god dag for Europa».

- Det er en viktig seier for Irland - og for hele Europa. Det betyr at traktaten nå er godkjent av alle de 27 medlemsstatene i deres ulike demokratiske prosesser, skrev Sveriges utenriksminister Carl Bildet på sin offisielle blogg lørdag formiddag.

Da hadde den mest profilerte nei-generalen i Irland, forretningsmannen Declan Ganley, erkjent nederlaget på bakgrunn av klare prognoser. Nesten to av tre irer hadde sagt ja.

- Vi har ikke lyktes, men vi fortalte sannheten og det er jeg stolt av, sa en slagen Ganley.

Takket EU-garantiene

Den irske utenriksministeren Micheál Martin takket på sin side regjeringene i de andre EU-landene for garantiene som ble gitt etter at Irland sa nei i sin første folkeavstemning forrige sommer.

EU garanterte i fjor at den nye traktaten ikke vil påvirke Irlands strenge abortlov, lave skattepolitikk eller militære nøytralitet.

- Dette førte til en grunnleggende endring i den folkelige støtten til ratifiseringen, som har holdt seg helt til nå, sier Martin.

Men veien er likevel ikke helt ryddet for at den nye EU-traktaten kan tre i kraft, ettersom både den polske presidenten Lech Kaczynski og den tsjekkiske presidenten Václav Klaus, begge EU-skeptikere, ennå ikke har undertegnet sine respektive nasjonalforsamlingers ratifisering av traktaten.

- Men det kan knapt være snakk om mer enn spørsmål om begrenset tid før vi endelig kan trykke på knappen for det forbedrede europeiske samarbeidet som Lisboa-traktaten kommer til å gi oss, fastslår Bildt.

Tsjekkia gjenstår

Etter at utfallet i Irland ble klart lørdag, lovet den polske presidenten å undertegne traktaten straks. Dermed er det først og fremst Tsjekkia som er det gjenstående hinderet. Der har nemlig en gruppe Klaus-allierte senatorer klaget traktaten inn for forfatningsdomstolen.

Landets Europa-minister Stefan Fule gjorde fredag klart at «i motsetning til i Irland, hvor det er snakk om ja eller nei, er det i Tsjekkia bare snakk om når». Men samtidig understreket Klaus at han ikke ville undertegne før den rettslige vurderingen er gjennomført. En lignende prosess utsatte nasjonalforsamlingens ratifisering med mange måneder forrige vinter.

Det spekuleres på at Klaus ønsker å utsette sitt lands ratifisering så lenge som mulig, i påvente av et sannsynlig regjeringsskifte i Storbritannia. Statsminister Gordon Brown må skrive ut valg før sommeren og kan bli erstattet at Tory-leder David Cameron.

Han har lovet britene en folkeavstemning om Lisboa-traktaten så snart han kommer til makten hvis ratifiseringen ikke er fullført i de andre EU-landene. Skulle det skje, viser alle målinger at Storbritannia vil si nei, noe som igjen vil bety slutten for hele traktate


Fischer tror på nyttår

Tsjekkias statsminister Jan Fischer sier han tror landet vil ratifisere EUs reformtraktat innen året er omme.

Fischer er overbevist om ratifikasjonsprosessen vil være fullført tidsnok til at Lisboa-traktaten kan tre i kraft ved nyttår, skriver statsministerens kontor i en pressemelding lørdag.

Tidligere samme dag ble det klart at det ble et stort ja-flertall i folkeavstemningen om Lisboa-traktaten i Irland.

Tsjekkias nasjonalforsamling har alt ratifisert traktaten, men ratifikasjonen er fortsatt ikke godkjent av landets EU-skeptiske president Václav Klaus.

Lisboa-traktaten er klaget inn for forfatningsdomstolen i Tsjekkia, og Klaus påpekte lørdag at denne prosessen binder ham.

Forfatningsdomstolen har bedt Klaus om å ikke godkjenne traktaten før dommen faller i saken. Det vil trolig skje innen tre uker.


(NTB)

I GATENE: Mange tilhengere feiret med å gå på gatene med irske flagg. Foto: Cathal McNaughton/ REUTERS
I GATENE: Mange tilhengere feiret med å gå på gatene med irske flagg. Foto: Cathal McNaughton/ REUTERS Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling