EU-representant nektet møte med Liu Xia

Kona til nobelprisvinneren Liu Xiaobo sitter fortsatt i husarrest.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Kona til nobelprisvinneren Liu Xiaobo sitter fortsatt i husarrest. Mandag ble en EU-diplomat avvist av politiet da han forsøkte å besøke Liu Xia.

På vegne av EU-kommisjonens president José Manuel Barroso ville diplomaten overlevere Liu gratulasjoner, men uten noen videre forklaring ble han nektet adgang til boligblokken der hun bor.

Liu besøkte sin mann i fengselet i det nordøstlige Kina søndag, men ble deretter eskortert tilbake til Beijing og isolert i leiligheten sin.

Bruker iPad Hun får ikke komme ut eller snakke med noen av de mange journalistene som venter på utsiden av boligblokken der hun bor, og myndighetene har også kuttet telefon- og internettilgangen hennes.

Som Dagbladet har meldt holder nå Liu kontakten med omverden via en iPad og 3G, tredjegenerasjons mobiltelefoni. I en e-post til avisa bekrefter hun at hun er satt i husarrest, men at myndighetene ikke har beslaglagt eller ødelagt datautstyret hennes.

- Jeg kan ikke la dem gjøre akkurat som de vil, sier Liu til Dagbladet.

Ber om press Lius advokat ber verdenssamfunnet legge press på kinesiske myndigheter for å få fredsprisvinnerens kone ut av husarrest. Norske myndigheter vil ta opp saken i møter denne uka.

- Nå ber vi verdens ledere, inkludert Norges statsminister, om å kreve at restriksjonene som er lagt på Liu Xia fjernes umiddelbart, sier den amerikanske advokaten Beth Schwanke til TV 2.

Den amerikanske menneskerettsadvokaten representerer flere kinesiske opposisjonelle og ble engasjert av fredsprisvinner Liu Xiaobo for to uker siden.

I HUSARREST: Liu Xia, kona til fredsprisvinner Liu Xiaobo, har siden søndag sittet i husarrest i parets leilighet i Beijing. Fredsprisvinnerens advokat oppfordrer nå verdenssamfunnet til å legge press på Kina for å få henne ut av husarresten. Foto: REUTERS/SCANPIX
I HUSARREST: Liu Xia, kona til fredsprisvinner Liu Xiaobo, har siden søndag sittet i husarrest i parets leilighet i Beijing. Fredsprisvinnerens advokat oppfordrer nå verdenssamfunnet til å legge press på Kina for å få henne ut av husarresten. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

Fredsprisvinneren selv sitter i et fengsel nordøst i Kina etter å ha blitt dømt til elleve års fengsel for sitt arbeid for demokrati og menneskerettigheter i Kina.

Norsk press - Vi håper at mediene ber om å få snakke med henne og at de på pressekonferanser i utenriksdepartementet eller andre steder kontinuerlig spør myndighetene hvorfor Liu Xia er i husarrest og når hun skal slippes fri, sier advokat Schwanke.

Til NRK opplyser underdirektør Ragnhild Imerslund i Utenriksdepartementet at husarresten vil være et naturlig tema i løpet av de mange møtene mellom Norges delegasjon i Kina og kinesiske myndigheter.

- Vi er kjent med en nyhetsmelding om at Liu Xiaobos kone er satt i husarrest, og hvis det medfører riktighet, vil vi oppfordre kinesiske myndigheter til å oppheve husarresten og ikke begrense hennes øvrige friheter. Vår ambassade i Beijing, i likhet med flere andre vestlige ambassader, følger hennes situasjon tett, sier Imerslund.

(NTB/Dagbladet)

VILLE GRATULERE: Men EU-kommisjonens president Jose Manuel Barrosos utsending ble nektet adgang til Liu Xia. Her taler Barroso foran nettopp Kinas statsminister Wen Jiabao. Foto: AFP/Scanpix
VILLE GRATULERE: Men EU-kommisjonens president Jose Manuel Barrosos utsending ble nektet adgang til Liu Xia. Her taler Barroso foran nettopp Kinas statsminister Wen Jiabao. Foto: AFP/Scanpix Vis mer