EU retter advarsel til USA

EU trekker avtaler om informasjonsutveksling med USA i tvil i kjølvannet av medieoppslagene om amerikansk overvåkingspraksis.

Illustrasjonsfoto: EPA/JULIAN STRATENSCHULTE/NTB-SCANPIX
Illustrasjonsfoto: EPA/JULIAN STRATENSCHULTE/NTB-SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU inngikk i fjor en avtale med USA om å utlevere informasjon om flypassasjerer. Europeerne har tidligere inngått en avtale om utveksling av informasjon om finanstransaksjoner til bruk i kampen mot terrorisme.

Til uka drar en ekspertgruppe fra EU-kommisjonen til USA for å vurdere avtalene. Og Kommisjonen advarer: Om programmene ikke beviser sin relevans for sikkerhet og terrorbekjempelse, kan de settes i bero.

- Gjensidig tillit er blitt undergravd, og jeg venter at USA gjør alt de kan for å gjenreise den, skriver innenrikskommissær Cecilia Malmström i et brev til USAs sikkerhetsminister Janet Napolitano.

Avtalenes troverdighet vil bli påvirket dersom nytten for EUs borgere ikke kan underbygges, siterer Kommisjonens talsperson Michele Cercone fra brevet. Det samme gjelder om programmene ikke er gjennomført i samsvar med loven.

- I så tilfelle vil vi måtte vurdere om vilkårene for dem fortsatt innfris, lyder varselet fra EU.

Om EU skulle sette informasjonsavtalene i bero, vil det være et slag for USA, som anser dem som svært viktige i terrorbekjempelse.

En rekke presseoppslag om omfattende amerikansk informasjonsinnsamling og angivelig spionasje også mot EU og EU-land har skapt sterke reaksjoner blant europeerne.
(NTB)