EU-rot til 40 milliarder

EU-kommisjonen 'mistet' nærmere 40 milliarder kroner i fjor. Det går fram av EUs årlige revisjonsrapport, som legges fram i morgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU forvalter et budsjett på 800 milliarder kroner. Av disse er 40 milliarder enten sløst vekk eller sporløst forsvunnet, skriver avisa Aftonbladet, som har fått fatt i rapporten før offentliggjøringen.

Revisjonens oppgave er å granske EUs regnskap i detalj. I år er revisjonen ledet av svenske Jan O. Karlsson.

- Vi har avslørt en uakseptabel frekvens av substansielle feilaktigheter i EUs budsjett, skriver Karlsson i sin rapport.

Dette er noen av hovedpunktene i rapporten:

  •   Halvparten av de 54 milliardene som skulle gå til interne utgifter, blant annet ungdomsprogrammer, er borte. Både dokumentasjon av beslutninger og kvitteringer mangler. Svinnet er størst i forskningsbudsjettet, som den franske kommisjonæren Edith Cresson hadde ansvaret for.
  •  13 milliarder var avsatt til bistand. Disse pengene er forsvunnet.
  •  7,4 milliarder har gått med i feilaktige utbetalinger i jordbruksstøtte. Blant annet klarte EU å betale 4 milliarder kroner for frukt som ble kjørt direkte på søpledynga.

- Den interne kontrollen i EU-kommisjonen var så slapp at det nesten innbød til fusk, har en EU-funksjonær uttalt til avisa Sunday Times.

Revisjonsrapporten pleier å være god underholdning. I fjor var avsløringene om nepotisme og ressurssløsing saftige nok til å velte kommisjonen, da ledet av Jacques Santer.